ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Vineri, 14 martie 2014 a avut loc o dezbatere publică pe tema strategiei naționale pentru protecția și promovarea drepturilor copilului pentru perioada 2014-2020.

Discuția a fost moderată de directorul Direcţiei Protecţia Copilului (DPC) din Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), Elena Tudor și nu au lipsit nici Reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, secretarul de stat responsabil de asistenţa socială din MMFPSPV, Codrin Scutaru, reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai altor ministere și reprezentanți ai ONG-urilor specializate pe protecția copilului.

Dintre numeroasele măsuri prevăzute în strategie fac parte prevenirea și tratarea problemelor cauzate de violența de orice tip și re spectarea drepturilor tuturor copiilor, inclusiv ale celor din categoriile defavorizate, precum copiii săraci, cu dizabilități, rromi sau din mediul rural.

Secretarul de stat responsabil de asistenţa socială din MMFPSPV, Codrin Scutaru, a subliniat faptul că este necesară o colaborare între mai multe instituții ale statului pentru a implementa strategia în discuție. Deasemenea, secretarul de stat a vorbit și de o lipsă de alocare adecvată a resurselor. În concluzie, din punctul său de vedere, singura problemă a strategiei propuse pentru următorii 7 ani este lipsa fondurilor.Când au fost ridicate, însă, niște probleme care nu au fost deloc atinse în strategie, probleme grave și actuale, precum combaterea hărțuirii sexuale în școli și prevenirea consumului excesiv de pornografie în rândul minorilor, care are, conform studiilor, consecințe foarte grave, pe mai multe planuri, dl. Secretar de stat „s-a scutit” de la a mai face efortul de a răspunde și s-a retras din discuție, invocând alte responsabilități.

O altă problemă nerezolvată este cea a drepturilor copiilor nenăscuți. Documentul discutat precizează necesitatea implicării comunității în asigurarea respectării drepturilor copiilor. Totuși, întrebat fiind dacă în drepturile copiilor sunt incluse și drepturile copiilor nenăscuți, directorul DPC, Elena Tudor, a răspuns că, din păcate, Codul Penal recunoaște copilul, ca persoană, de la vârsta 0, adică de la naștere. Astfel, dreptul copilului la viață, recunoscut ca un drept fundamental, este complet ignorat de către instituția care apără drepturile tuturor copiilor. Un alt punct al strategiei vizează reducerea numărului nașterilor în rândul mamelor tinere. Cum printre soluțiile ce ar putea fi adoptate pentru ca ca aceste „nașteri” să fie „reduse” s-ar putea, teoretic, număra și avortul, deducem că dreptul fundamental al copilului la viață nu este susținut deloc de către această strategie, ba chiar dimpotrivă, este pus în pericol.

Trebuie subliniat faptul că, pentru „reducerea numărului nașterilor în rândul adolescentelor sub 20 de ani”, Ministerul Muncii propune ca măsura „introducerea orelor de educație sexuală în cât mai multe școli” și că, legat de acest subiect nu a existat o dezbatere reală, cei care au vrut să ia cuvântul pe tema asta nu au fost lăsați să vorbească.

Totodată, e de neînțeles de unde a apărut atâta grabă în adoptarea strategiei. Reprezentanta MM a declarat că săptămâna aceasta dorește să trimită strategia și planul operațional Guvernului, spre adoptare. Practic, ONG-urile care ar vrea să emită opinii în legătură cu "dezbaterea" nu au timpul fizic să o facă. Un alt punct de subliniat este faptul că, deși teoretic, Ministerul Muncii și autoritățile declară că respectă și încurajează rolul părinților în educația copilului, în strategie, rolul părinților este aproape inexistent.

Strategia va fi implementată, începând de anul acesta și va fi revizuită în 2016. Până la implementare, mai multe ONG-uri și persoane fizice, care fac parte din „comunitate”, au primit, oficial, dreptul de a își spune punctele de vedere în legătură cu eventualele reformulări sau adăugiri pentru planul ce urmează a fi pus, în curând, în aplicare. Rămâne de văzut dacă dorința de colaborare dintre DPC și acestea este una reală sau este doar una formală.