ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



"Independenţa Ucrainei de Uniunea Sovietică a fost urmată de privatizarea activelor deţinute de stat, dând naştere unei puternice clase de afacerişti, numiţi oligarhi.

De la fondarea noului stat, ei au jucat un rol crucial în sistemul politic. Există legături strânse între oligarhii Ucrainei şi evoluţia crizei politice a ţării.

Aceasta a fost cel mai recent ilustrat pe 9 martie, la Donetsk, când posibilul candidat la alegerile prezidenţiale Vitali Klitschko, s-a întâlnit cu Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din ţară, pentru a discuta situaţia.

Funcţia oligarhilor, de punte de legătură între puterea interimară de la Kiev, de orientare pro-vest, şi interesele ruseşti în ţară, în special în estul Ucrainei.

Ei vor juca un rol cheie în negocierile privind viitorul politic al ţării şi se vor dovedi fundamentali în stabilirea oricărei relaţii ale administraţiei cu Rusia.

Similar cu ce s-a petrecut în Rusia, tranziția rapidă a capitalismului în Ucraina a permis persoanelor conectate politic să acumuleze averi imense. Aceste persoane au monopolizat printre altele activele din industria metalurgică, petrochimia și distribuția energiei.

 

Dar Rusia are o lungă tradiţie a puterii centralizate şi, pe măsură ce Kremlinul şi-a recâştigat controlul asupra ţării (n.n.: în epoca lui Putin), şi-a subordonat sau a eliminat întreprinzătorii privaţi. Kievul nu deţine o astfel de putere. Oligarhii Ucrainei nu au fost niciodată în totalitate subordonaţi guvernului central.

Rezultatul este un sistem politic care continuă să depindă în mare măsură de sprijinul oligarhilor. Toate partidele politice majore şi candidaţii la posturile din Parlament şi de la Guvern au proprii lor finanţatori din oligarhie.

Indivizi ca Ahmetov, care deţine o poziţie importantă în industria metalurgică şi extractivă, ori Dmitro Firtaş, un jucător major în îndustria chimică, au fost finanţatori majori ai Partidului Regiunilor al lui Viktor Ianukovici. Alţi oligarhi, ca Igor Kolomoisky, un magnat al industriei şi sistemului bancar, s-a ţinut mai departe de politică, forţând doar alianţe pe termen scurt cu diferiţi politicieni."