Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (LS IAŞI) susţine demersurile colegilor din Constanţa, care cer ca autorităţile să respecte Legea Educaţiei Naţionale şi să acorde tuturor studenţilor o reducere de 50% la transportul în comun, se arată într-un comunicat primit la redacţie.

Consiliul Local Constanţa a decis retragerea subvenţionării a 50% din tariful transportului în comun, primarul Radu Mazăre declarând în septembrie 2013 că va acorda această reducere doar familiilor nevoiaşe. LS Iaşi susţine că această atitudine este o încălcare a legii.

Studenţii ieşeni consideră că autorităţile locale din Constanţa ignoră deliberat prevederile legii, ceea ce constituie, în opinia lor, o gravă lipsă de respect la adresa procesului educaţional românesc. LS Iaşi mai arată că la Timişoara, de exemplu, studenţii beneficiază de transport în comun gratuit, situându-se la polul opus faţă de Constanţa.

Comunicatul integral al LS Iaşi

Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (LS IAŞI), susţinătoare a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), îşi exprimă susţinerea faţă de demersul iniţiat de Liga Studenţilor din Universitatea Maritimă Constanţa şi de Asociaţia Elevilor din Constanţa prin care aceştia solicită respectarea Legii Educaţiei Naţionale (1/2011) şi a Hotărârii de Guvern 309/1996 în ceea ce priveşte drepturile studenţilor şi elevilor la acordarea reducerilor de 50% la transportul în comun.

Liderii studenţilor şi ai elevilor au contestat cu vehemenţă Hotărârea Consiliului Local nr. 3/2010, care retrage subvenţionarea cu 50% a abonamentelor pe mijloacele de transport în comun, afirmând că la acea vreme se încălcau prevederile Legii 84/1995, art. 176 ce stipula clar acest drept pentru elevi şi studenţi.

Faptul că autorităţile locale din municipiul Constanţa ignoră resprectarea prevederilor legale care privesc acordarea reducerii la transportul în comun pentru toţi elevii, de altfel, şi cele privitoare la contribuţia acordării acesteia către studenţi, reprezintă o lipsă gravă de respect faţă de procesul educaţional din România.

Un exemplu de la polul opus al situaţiei îl reprezintă municipiul Timişoara, unde studenţii se bucură de gratuitate pe mijloacele de transport în comun.

În municipiul Iaşi, studenţii şi elevii beneficiază de reducerea de 50% numai la abonamentele zonale de una sau două linii, întrucât din pricina subfinanţării educaţiei din România şi a nealocării unor fonduri din partea autorităţilor locale, reducerea pentru alte tipuri de abonamente nu este valabilă.

În schimb, în funcţie de protocoalele semnate de universităţi cu Primăria Iaşi şi Regia Autonomă de Transport Persoane (RATP), fie toţi studenţii de la buget, fie o parte dintre aceştia, beneficiază de abonamente reduse, pentru circulaţia liberă pe toate liniile, la preţul de 13 lei pe lună.

Condamnăm, de asemenea, atitudinea edilului constănţean, Radu Mazăre, cu atât mai mult cu cât domnia sa, la începutul anilor ’90, era în biroul de conducere al Ligii Studenţilor din Universitatea Maritimă din Constanţa şi făcea greva foamei pentru recunoaşterea Institutului de Marină Civilă, viitoarea Universitate şi pentru alte beneficii în sprijinul studenţilor.

Cu atât mai mult cu cât municipiul Constanţa, faţă de anul 2002, la Recensământul din 2011 a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de locuitori, cu până la 10%, acest fapt afectând Indicele de Dezvoltare Umană (HDI). De asemenea, s-a constatat o scădere a speranţei de viaţă (cea mai mică din regiune) şi un amplu fenomen de migraţie a populaţiei tinere. Afluxul de studenţi şi elevi din afara judeţului, precum şi dezvoltarea muncipiului Constanţa ca centru universitar specializat ar putea fi încurajate prin acordarea de facilităţi pentru tineri, care să îi facă să perceapă Constanţa drept un oraş primitor şi cu oportunităţi. O umilă şi legal necesară reducere la transportul în comun ar fi începutul.

Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (LS IAŞI) va susţine necondiţionat Liga Studenţilor din Universitatea Maritimă Constanţa şi Asociaţia Elevilor din Constanţa în toate demersurile lor pentru obţinerea drepturilor legale.

Silvian-Emanuel Man(Foto)
presedinte LS IASI

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews