ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lucian Scurtu, student în anul III al Universității de Medicină din București, face o radiografie curată a situației din sistemul de sănătate românesc. Acesta îl admiră pe dr. Leon Dănăilă și consideră că medicul este "un deget al mâinii lui Dumnezeu".

Tânărul afirmă că sistemul medical din România este profund viciat și că forțează doctorii buni să plece din țară.

Vindecarea - Pavel Chirila

"Cuvintele cheie care caracterizează acest sistem sunt: cerc vicios, furt, performanță, neglijență și exploatare. Din cauza furtului banilor care ar trebui investiți în sistemul medical, salariile medicilor sunt mici și spitalele nu sunt dotate, așadar medicii: 1. Nu sunt motivați să învețe; 2. Pleacă din România. Așadar, România are un deficit clar al numărului de medici, minus pe care îl compensează prin apariția unor universități de medicină în orașe ”sate” care scot ”medici” pe bandă, altă bandă decât prin cea care se fură bani, dar la fel de invalidantă, sau prin scăderea nivelului de examinare sub mediu pentru a crește promovabilitatea examenelor", a afirmat el într-un interviu din Gorj Domino.

Membru al unui grup de cercetare în neuroștiințe din cadrul catedrei de fiziologie din cadrul Universității, tânărul spune că sistemul medical este proiectat în așa fel încât în țară mai rămân doar medici "obosiți, frustrați și prost plătiți".

"Practic, în România rămân mai ales acei medici nepregătiți, iar cei care fac performanță pleacă (unii mai rămân, poate cei patrioți, dar și patriotismul are niște limite). Mare parte dintre cei care rămân chiar dacă sunt slab pregătiți în medicină o practică, de aici apar neglijențe în serviciu și malpraxis, fenomene a căror prevalență este crescută de exploatarea excesivă medicilor care conduce la oboseală cronică și lipsa concentrării. Așadar, cercul vicios despre care vorbeam. Indiferent de pregătirea lor, în România vor exista doar medici: obosiți, frustrați și prost plătiți, în cazul în care lucrurile nu evoluează pe un făgaș normal, în cel mai scurt timp!", consideră Lucian.

Studentu spune că deși majoritatea colegilor săi vrea să plece, el a hotărât să rămână în țară.

"Se face și performanță, iar cei care o fac s-au sacrificat cu totul. Profesorii și colegii din UMF București sunt oameni profesioniști, foarte pasionați și dedicați, dar din păcate nu peste tot este așa. Majoritatea colegilor mei vor să plece. Momentan, eu pledez spre a rămâne în țară. Evident, nu exclud posibilitatea unui doctorat în afară, de preferat Karolinska Institute din Suedia sau alte câteva centre din America de Nord, fie SUA, fie Canada", a conchis târgu-jianul.