ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grecia cauta o soluție politică la chestiunea compensațiilor pentru cel de-al doilea Război Mondial din partea Germaniei. Așa susține ministrul elen de Finanțe, Nikos Kotzias, într-un interviu pentru ziarul german Süddeutsche Zeitung. Oficialul grec a sugerat  crearea unei comisii comune formată din experți din ambele țări.

O istorie sincera a poporului român a - comanda online

În același context, ziarul german Der Spiegel dezvăluie că Ministerul grec de finanțe a incheiat un studiu de 200 de pagini, obținut de ziarul german, în care datoria Germaniei ar ajunge la 11 miliarde de euro în acest moment și provine de la creditele obținute de naziști cu forța din băncile grecești.

Ziarul german relatează cazul viceprimarului satului Distomo, Lukas Zisis, care povestește că se gândește la Germania absolut zilnic. Pe 10 iunie 1944 soldații naziști au masacrat 218 persoane în Distomo, înclusiv zeci de copii. Lukas Zisis are acum 48 de ani, nu se născuse încă, dar amintirea masacrului, una dintre cele mai oribile crime de război naziste e vie și astăzi.

Mai mult decât atât, curtea supremă a Greciei a decis în 2000 că Germania trebuie să plătească pentru această crimă și acest lucru nu s-a întâmplat încă.

Premierul Alexis Tsipras a cerut Germaniei compensații pentru crimele de război, indirect legate de situația curentă a Greciei. După reunificarea Germaniei în 1990, au fost create condițiile legale și politice pentru ca această problemă să fie rezolvată, dar de atunci guvernul german a ales tăcerea, trucurile juridice și întârzierile.

Mă mir, a spus Tsipras, citat de Spiegel, pentru că se vorbește mult de moralitate în Europa zilele acestea și mă întreb dacă aceste amânări sunt morale. Replica a fost un răspuns la suspiciunile Germaniei, că Atena trăiește pe picior mare, mai mare decât și-ar permite, așa că premierul Tsipras a contraatacat cu cea mai sensibilă chestiune posibilă – sentimentul de vină națională a germanilor pentru crimele comise de naziști.

Der Spiegel comentează că oricât de deplasată și forțată această legătură făcută de premierul elen, există însă și argumente în favoarea demersului său. În 1990 Spiegel relata cum fostul cancelar german Helmut Kohl a folosit toate manevrele juridice la îndemână pentru a nu plăti compensații de război.