ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul suedez a recunoscut oficial joi statul Palestina, sperând ca acest lucru să ajute la reluarea procesului de pace israeliano-palestinian, informează Reuters.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii

Decizia a fost salutată de președintele palestinian, însă a atras critici din partea Israelului, potrivit Agerpres.

Decizia noastră survine într-un moment critic, deoarece în ultimul an am văzut cum negocierile de pace au stagnat, cum deciziile privind noile așezări în teritoriile palestiniene ocupate au complicat soluția a două state și cum violențele au revenit în Gaza”, a declarat ministrul suedez de externe Margot Wallstrom.

Șefa diplomației suedeze a respins acuzațiile potrivit cărora Stockholmul nu ar fi echidistant și și-a exprimat speranța că și alte țări din UE vor urma exemplul Suediei. Wallstrom a afirmat că decizia Suediei are drept scop sprijinirea palestinienilor moderați pentru ca poziția acestora să devină egală cu cea a Israelului în cadrul negocierilor de pace, oferind de asemenea speranță pentru tinerii de ambele părți.

Suedia nu este singura țară din Europa care vrea să recunoască statul palestinian. Deputaţii britanici s-au pronunţat masiv, luna trecută, într-un vot simbolic, în favoarea recunoaşterii unui stat palestinian, chiar dacă votul nu ar urma să influenţeze poziţia Guvernului în acest dosar.

După crearea statului Israel în 1948, diversele mișcări politice palestiniene și-au făcut din crearea unui stat palestinian independent una dintre principalele revendicări. Pe 15 noiembrie 1988, Organizația pentru Eliberarea Palestinei, condusă de Yasser Arafat, a proclamat unilateral independența Palestinei și tot în acel an 82 de state au recunoscut oficial noul stat. Doar că pe lista celor 80 de țări nu au fost decât țări din Africa, Orientul Mijlociu și din fostul bloc sovietic. Nu și din Occident.

În ultimii ani, s-au adăugat și Brazilia și Argentina (în 2011), iar ultima țară care a recunoscut oficial Palestina ca stat a fost Haiti, în 2013.