ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul german de externe, Heiko Maas, susține că președintele Donald Trump „a distrus” o mare pare a încrederii între SUA și Europa, prin retragerea sprijinului american pentru acordul final al Summitului G7 din Canada. „Puteți distruge foarte rapid o bună parte a încrederii cu o postare pe Twitter. Asta face cu atât mai important pentru Europa să rămână unită și să-și apere intreresele într-un mod și mai ofensiv”, a scris Maas tot pe Twittter, preluat de AFP. „Europa unită este răspunsul la America în primul rând'”, a adăugat el.
 
Trump și-a retras sprijinul față de comunicatul final al summitului, spre surpriza generală a liderilor mondiali, care părăsiseră deja La Malbaie, localitatea în care s-a desfășurat evenimentul. Președintele american și-a justificat gestul invocând „declarații false” ale premierului Canadian, Justin Trudeau, în timpul conferinței sale de presă finale. Acesta afirmase că noile taxe vamale americane pe oțel și aluminiu sunt „insultătoare” față de istoria dintre cele două țări și că va adopta represalii în iulie. Larry Kudlow, principalul consilier economic al președintelui american Donald Trump, a afirmat pentru CNN că vecinul de la nordul SUA „ne-a înjunghiat pe la spate” și că declarațiile lui Trudeau constituie „o trădare”.
 
Summitul a fost unul tensionat încă de la început. Donald Trump susținuse că în format ar trebui reinvitată Rusia, pentru a lărgi canalele de comunicare cu Moscova, însă Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Japonia au refuzat propunerea. 
 
Evenimentele nu fac decât să confirme mișcările de reorientare geo-politică ce se desfășoară în ultima vreme. În Europa, sub pretextul unității și intereselor comune, Germania face o politică anti-americană tot mai puțin subtilă, în timp ce își impune interesele economice și politice celorlalți membri ai UE. Berlinul pare tot mai preocupat în ultima vreme inclusiv de ideea unei armate strict europene.