ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marți, la New York, peste 120 de șefi de stat sau de guvern sunt așteptați să participe la un summit organizat de ONU pentru impulsionarea negocierilor internaționale pe tema combaterii încălzirii globale, iar în cadrul reuniunii, participanții urmează să anunțe angajamente menite să faciliteze ajungerea la un acord la conferința internațională de la Paris de la sfârșitul anului 2015, relatează AFP, citată de Agerpres.

Evenimentul reprezintă cea mai mare concentrare de lideri mondiali reuniți vreodată pentru a discuta despre acest dosar, iar scopul negocierilor este de a limita încălzirea la două grade Celsius în raport cu epoca pre-industrială deoarece, potrivit oamenilor de știință, dacă emisiile de gaze cu efect de seră se mențin la nivelul actual, planeta se va încălzi cu patru până la cinci grade până la sfârșitul secolului.

„New York este o ocazie unică pentru a evalua disponibilitatea reciprocă de a acționa cu privire la schimbările climatice”, spune Christiana Figueres, responsabilă cu schimbările climatice în cadrul ONU, care nu se așteaptă ca multe țări să pună pe masă angajamente cuantificate, dar subliniază că toți jucătorii importanți vor fi acolo: guverne, municipalități, întreprinderi, companii petroliere, finanțatori, ONG-uri, iar amploarea participării a forțat ONU să prevadă trei sesiuni paralele, secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, rezumând rezultatele obținute la sfârșitul după-amiezii, revenind apoi negociatorilor responsabilitatea de a le integra la viitoarele lor întâlniri, în decembrie la Lima, apoi la Paris.