ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii a peste 50 de state se vor reuni luni la Haga în cadrul unui summit în privinţa terorismului nuclear, eclipsat de criza ucraineană şi o reuniune G7 care ar putea exclude Rusia din clubul celor mai bogate state, conform Mediafax.

Reuniunea G7 va avea loc luni seara în cadrul Summitului privind Securitatea Nucleară (NSS), pentru a discuta ce măsuri să ia împotriva Rusiei, aspru criticată pentru anexarea Crimeei, în contextul în care unii se tem că Vladimir Putin ar putea să vizeze şi alte părţi ale teritoriului Ucrainei.

Premierul britanic David Cameron a susţinut miercuri necesitatea ca Franţa, Canada, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite - care se vor reuni fără Rusia, deţinătoarea în prezent a preşedinţiei G8 - să discute despre excluderea definitivă a Moscovei.

Moscova a fost primită la G8 în 1998 ca o "recompensă" pentru opţiunea în favoarea democraţiei a Rusiei postsovietică.

Joi, cancelarul german Angela Merkel a asigurat în ceea ce priveşte summitul G8 prevăzut în iunie la Soci, că "atât timp cât nu sunt întrunite condiţiile politice (...), nu mai există G8, nici summit şi nici acest format ca atare", pregătirile pentru acest summit fiind întrerupte.

Duminică, Kievul şi-a exprimat  temerea cu privire la o invazie iminentă în estul Ucrainei, "centrul" industrial al ţării, având în vedere că o serie de baze militare ucrainene au fost preluate în forţă de către ruşi, preluarea acestora de către militari de elită ruşi, cu vehicule blindate, având loc după ce trupe ruse au pătruns pe teritoriul Crimeei în urmă cu trei săptămâni şi după anexarea peninsulei ucrainene la Rusia, în urma unui referendum.

Guvernul interimar ucrainean se teme că Vladimir Putin nu este afectat prea tare de sancţiuni limitate adoptate de către Uniunea Europeană şi Statele Unite în privinţa Moscovei.

Luni, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi secretarul de Stat american John Kerry se vor întâlni în cursul summitului în domeniul nuclear, iar discuţiile lor ar putea să fie cele mai virulente de la începutul crizei ucrainene.

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk şi-a anunţat duminică absenţa de la Haga, luni şi marţi, deoarece doreşte să finalizeze negocieri cu o echipă a unei misiuni de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) cu privire la un program de ajutorare a Ucrainei.

Duminică, premierul olandez Mark Rutte a oferit asigurări cu privire la faptul că G7 nu va perturba summitul de două zile, al treilea dintr-o serie de summituri pe tema securităţii nucleare organizate la iniţiativa lui Barack Obama, unde lideri din peste 50 de ţări vor discuta despre cum să evite ca grupări teroriste să pună mâna pe materiale nucleare cu scopul de a fabrica bombe, numite "murdare", care combină explozivi tradiţionali şi materiale nucleare.

Olanda, Statele Unite şi Coreea de Sud, gazda summitului precedent în domeniul securităţii nucleare, au luat iniţiativa de a stabili împreună direcţii de comportament fondate pe cele urmate de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), urmând să propună statelor participante să accepte aceste linii de conduită, dar acestea nu vor apărea în comunicatul final. Eventuala adoptare a acestor direcţii va avea loc în baza unor iniţiative individuale din partea statelor prezente.

Securitatea nucleară e în centrul moştenirii politice pe care Barack Obama doreşte să o lase, el dând asigurări în 2009 că terorismul nuclear este "ameninţarea cea mai imediată şi cea mai extremă la adresa securităţii mondiale".

La vremea respectivă, laureatul Premiului Nobel pentru Pace a întreprins un demers în privinţa securizării materialelor nucleare vulnerabile în decurs de patru ani, iar primele NSS au fost organizate în 2010 la Washington şi în 2012 la Seul, un summit final urmând să aibă loc în 2016.