ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statul român a fost dat în judecată la Washington de un grup de companii din Austria, Germania și România, printre care una controlată de gigantul Samsung, care vor despăgubiri pentru tăierea subvențiilor pe bază de certificate verzi. Litigiul a fost înregistrat pe data de 12 iunie la Centrul internațional de soluționare a disputelor de pe lângă Banca Mondială, potrivit www.profit.ro. 
 
Schema românească de sprijin pentru energia regenerabilă a început să fie ajustată din 2013, după ce ajunsese cea mai generoasă din Europa. Măsura, care i-a supărat pe dezvoltatorii de parcuri fotovoltaice, a fost luată pentru a se limita efectul în facturile consumatorilor: energia verde este subvenționată de toți consumatorii, prin sistemul de certificat verzi. Litigiul ar viza nerespectarea de către statul român a ECT ( Energy Charter Treaty), un document care a fost semnat de România în anul 1994.
 
România este atacată la tribunalul de arbitraj al Băncii Mondiale și de compania canadiană de minerit Gabriel Resources, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari, pe motiv că statul român i-ar fi cauzat pierderi prin blocarea proiectului Roșia Montană. Verdictul în acest proces este așteptat la sfârșitul lui 2019 sau începutul lui 2020.