ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Statele Unite vor deveni în curând cel mai mai mare producător din lume de petrol și combustibili lichizi derivați din petrol, depășind Arabia Saudită pentru prima dată din 1991.

Conform Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), până în august, producția întreagă de petrol și hidrocarbruri a fost aproximativ egală cu aceea a Arabiei Saudite - 11,5 milioane de barili pe zi. Această cifră putea fi depășită până la sfârșitul lunii septembrie, grație profundei restructurări a sectorului energetic american care a avut loc în ultimii ani, scrie site-ul italian Ilpost.it.

IEA apreciază că SUA își datorează mare parte a acestui succes recentei creșteri a producției de gaze de șist și progreselor înregistrate în tehnicile de extracție, cum ar fi fracturarea hidraulică (fracking) și forajul orizontal controlat. Acestea au permis americanilor să exploateze multe zone din Texas și Dakota de Nord, care în trecut erau considerate mai puțin profitabile, și să ajungă la zăcăminte care până nu demult erau inutilizabile.

Creșterea constantă a prețului petrolului, din ultimul deceniu, a făcut ca aceste practici de extracție să fie tot mai convenabile.
În 2008, SUA produceau 5 milioane de barili de petrol pe zi. În 2014, la începutul lui octombrie, producția de petrol a americanilor era de 8,87 milioane de barili zilnic și are toate șansele să depășească 9 milioane de barili pe zi până la sfârșitul anului.

În august 2014, producția de petrol a Arabiei Saudite era de 9,7 milioane de barili, iar cea a Rusiei de 10,1 milioane.

Analiștii în domeniu sunt de părere că, luând în calcul și combustibilii derivați din petrol, SUA vor depăși Rusia și Arabia Saudită foarte rapid, dacă se consideră că producția lor cea mai mare de hidrocarburi naturale - cum sunt etanul și propanul, care au un conținut energetic inferior față de alte surse tradiționale, dar care sunt utilizate pe scară largă ca materie primă în industria petrochimică - au devenit tot mai folosite în America.

Arabia Saudită nu a negat efectele benefice ale producției SUA pentru stabilitatea pieței, însă a încercat să nu dea prea multă amploare previziunilor care dau ca iminentă pierderea, de către saudiți, a titlului de cel mai mare producător de petrol din lume. Așa că saudiții au dat asigurări că au oricând capacitatea de crește producția de petrol cu 2,5 milioane de barili pe zi, dacă va fi necesar să satisfacă orice cerere.