ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



TVR a înregistrat în 2014 o pierdere de 81,5 milioane de lei, pe care o pune pe seama penalităţilor pentru întârzierea plăţilor către ANAF, taxei TV neîncasate în trecut, obligaţiilor fiscale curente şi plăţilor către CNC şi producători de filme româneşti, potrivit unor documente publicate luni, citate de Hotnews.

[P] Maria, Regina României. Jurnal de Război, ediţie integrală, necenzurată - comanda online

În prealabil, preşedintele-director general Stelian Tănase a precizat că datoriile totale ale TVR s-au ridicat la finalul lui 2014 la 700 de milioane de lei, din care 440 de milioane la bugetul de stat.

Situaţia financiară a TVR la 31.12.2014:

- venituri totale - 544,2 milioane lei
- cheltuieli totale - 625.8 milioane lei
- pierdere: 81,5 milioane lei

TVR include, la cauzele pierderii, atât penalităţi şi provizioane, cât şi diverse plăţi pe care trebuie să le facă potrivit legi:
- penalităţi: 63 milioane lei, din care 61,6 milioane lei
- provizioane: 49,3 milioane lei - din care 41 milioane taxă TV neîncasată în 2003-2009 (precizare TVR: în 2014, 30% din taxa TV încasată s-a întors la bugetul de stat)
- obligaţii fiscale curente, TVA şi taxe locale - 104,3 milioane lei
- plăţi către CNC şi producători de filme româneşti - 22,6 milioane lei

TVR a prezentat şi un bilanţ al contactelor cu autorităţile, pe parcursul anului trecut, în încercarea de a găsi o soluţie pentru situaţia financiară gravă din instituţie. Printre aceste demersuri, rămase până acum fără rezultat:

- martie 2014 - cererea adresată premierului Ponta privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale pe 15 ani, extinderea obligaţiei ca toţi furnizorii de energie electrică să devină mandatari pentru colectarea taxei TV, un regim similar de difuzare a publicităţii TV cu staţiile comerciale, finanţarea unor evenimente majore de interes naţional, inclusiv CE de Fotbal
- septembrie 2014 - adresă către guvern prin care a cerut sprijin financiar pentru achiziţionarea drepturilor TV pentru CE
- ianuarie 2015 - demers către Ministerul Finanţelor pentru a obţine o scrisoare de garanţie guvernamentală
- propuneri legislative ce vizează accesul tuturor cetăţenilor la evenimente de importanţă majoră şi indexarea taxei TV.

Potrivit TVR, instituţia a redus anul trecut cheltuielile de exploatare cu 14,74% faţă de 2013, cheltuielile cu colaboratorii - cu 15,49%, iar totalul datoriilor - cu circa 90 de milioane de lei.