ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Directorul general interimar al Televiziunii Române, Stelian Tănase, a anunțat miercuri că TVR a încheiat anul 2013 pe profit, după ce a înregistrat venituri de 544 milioane de lei ( aproximativ 122 milioane de euro), în timp ce cheltuielile s-au cifrat la 541 de milioane de lei, astfel că rezultă un profit de 2,5 milioane de lei (aproximativ 560.000 de euro).

Cu toate acestea, TVR are datorii de 800,6 milioane de lei (aproxativ 180 de milioane de euro), iar Stelian Tănase, care a afirmat că măsurile de redresare nu pot fi decât limitarea drastică a cheltuielilor, o nouă lege de funcţionare a TVR, amnistia fiscală şi indexarea taxei TVR, a nominalizat actele legislative care au condus la aceste rezultate:

  • reducerea, în 2003, a taxei TVR de la 4,5 lei la 4 lei,

  • modificarea Codului fiscal, în 2005, prin eliminarea scutirii de TVA pentru programul de licenţe,

  • introducerea, în acelaşi an, a contribuţiei CNC de 15% din veniturile din publicitate,

  • Legea audiovizualului 504/2002, care prevede limitarea numărului de minute de publicitate permise - 8 minute/oră,

  • Ordonanţa 8/2013,

  • Decizia Curţi Constituţionale 558/2013 care prevede limitarea segmentului plătitorilor de taxă persoane juridice şi Ordonanţa 25/2013 care stipulează schimbarea regulilor în domeniul publicităţii, care a generat scăderea veniturilor instituţiei.


Stelian Tănase a mai anunțat că se poartă discuţii la Ministerul Finanţelor pentru ”ştergerea datoriilor TVR”, urmând ca acest aspect să se discute, potrivit uzanţelor, şi la nivelul Comisiei Europene și că se lucrează la un nou proiect de lege de funcţionare a Televiziunii Publice, care ar urma să fie înaintat, în două-trei luni, Parlamentului.

Pe de altă parte, șeful interimar al TVR a mai spus că, în urma restructurării, TVR este implicat în circa 300 de procese cu foşti angajaţi, din care 15% s-au pierdut în prima instanţă.

datorii-tvr