ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul britanic David Cameron este decis să blocheze numirea lui Jean Claude Junker în postul de viitor președinte al Comisiei Europene. Purtătorul său de cuvânt a anunțat luni că șeful guvernului de la Londra va cere liderilor Uniunii Europene să organizeze "un vot fără precedent" pentru desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene, în scopul evitării numirii lui Juncker, susținut puternic de cancelarul german Angela Merkel. Tabloidul britanic Mail on Sunday a declanșat, în paralel, o campanie dură la adresa politicianului luxemburghez, titrând: ”Un bețiv, care la micul dejun bea coniac”.

 

”Știe toată lumea că dl Junker bea coniac la micul dejun”, titra luni publicația britanică Mail on Sunday, citând o sursă diplomatică europeană.  Tabloidul britanic susține că bețiile sale nu mai sunt un secret, fiind cunoscută pasiunea sa pentru alcool. Lucru confirmat și de șeful serviciilor secrete din Luxemburg, țară al cărei prim-ministru a fost Junker până anul trecut, în iulie, când a fost nevoit să demisioneze în urma unui scandal politic privind presupusa activitate necontrolată a serviciului secret luxemburghez. Marco Mille, șeful serviciilor secrete luxemburgheze (SREL), a povestit, la finele anului trecut, cum a decurs întrevederea lor, în timpul scandalului care a dus la demisia lui Junker, episod relatat acum de tabloidul britanic.

”Spre seară, ne-am întâlnit în biroul lui Junker... În aer plutea un miros de mucuri de țigară și un inconfundabil damf de alcool. Junker s-a sculat de la birou, clătinându-se... era beat mort”. Înainte ca Angela Merkel să anunțe că dorește ca politicianul creștin-democrat luxemburghez să devină noul președinte al Comisiei Europene, ziarul german Der Spiegel prelua, pe 12 februarie, o declarație a ministrului olandez de Finanțe, potrivit căreia Junker este ”un fumător și băutor înrăit”.

Pentru a obţine preşedinţia CE, este necesar ca Juncker, susținut de PPE, să fie sprijinit de majoritatea celor 28 de lideri europeni şi să obţină cel puţin 376 de voturi în Parlamentul European. Nominalizarea sa face parte dintr-un pachet care include, în afară de postul de preşedinte al Consiliului, pe cele de preşedinte al PE şi de Înalt Reprezentant UE pentru Politică Externă. Premierii britanic David Cameron, suedez Fredrik Reinfeldt şi olandez Mark Rutte au anunțat că se opun candidaturii lui Junker.