ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un proiect de lege aprobat de Camera Deputaţilor şi aflat în dezbatere la Senat ar putea elimina obligativitatea taxei pentru persoanele fizice.

p] LIBRARIE.NET - Cărţile pe care le cauţi

"Astăzi piața audiovizualului este diversificată și cetățeanul are dreptul să își aleagă liber sursa de informare. Orice cetățean care deține aparate/dispozitive radio sau TV poate să dorească sau nu serviciile SRR și SRTV“, se arată în motivarea inițiativei legislative. Proiectul de lege a fost adoptat tacit în Camera Deputaților și a fost transmis Senatului, unde se află și acum, scrie gds.ro.

Taxele pentru serviciile publice de radio și televiziune au fost instituite prin hotărârile de guvern (HG) nr. 977 și 978/2003. Potrivit art. 1 din textele menționate, persoanele fizice cu domiciliul în România, cu excepția celor care declară pe propria răspundere că nu dețin receptoare radio/tv, au obligația să plătească o taxă lunară pentru serviciul public de
radiodifuziune/televiziune. Aceeași obligație este instituită și pentru persoanele juridice (art. 3). Taxele radio-tv sunt colectate de furnizorii de energie electrică (art. 5, alin. 1), iar cei care își asigură pe cont propriu energia electrică sunt obligați să le achite direct către Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) și Societatea Română de Televiziune (SRTV), în baza acelorași HG (art. 5, alin. 2). GdS a arătat deja („Taxa TV, scandal cu repetiție“ – 31 iulie 2014) că Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV (art. 40, alin. 2-3) obligă persoanele fizice și juridice să plătească aceste taxe „în calitate de beneficiari ai acestor servicii“. Persoanele fizice pot fi scutite de plata taxei radio-tv dacă declară pe propria răspundere că nu dețin receptoare radio/tv (art. 1). În schimb, persoanele juridice sunt obligate să plătească această taxă indiferent dacă dețin sau nu receptoare radio/tv.

Televiziunea publică are un buget de 41 de milioane de euro în 2015, dar datoriile totale se apropie de 100 de milioane de euro.