ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Marţi, Iranul şi marile puteri reiau, la Viena, negocierile în privinţa rezolvării definitive a dosarului legat de programul nuclear al Teheranului, negocieri făcute pe fondul scepticismului și neîncrederii ce persistă în rândul părților implicate în aceste discuții.

"Eu nu sunt optimist în privința negocierilor și ele nu vor duce nicăieri", a declarat luni ayatollahul Ali Khamenei, liderul iranian, adăugând că nu se opune însă procesului început odată cu acordul istoric din noiembrie de la Geneva.

Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene, s-a declarat "prudent optimistă" la sosirea sa la Viena, unde urmează să aibă loc reuniunea prevăzută a dura trei zile.

Miza negocierilor este încheierea unui acord care să permită normalizarea relațiilor internaționale dintre Iran și SUA, întrerupte de 35 de ani, și eliminarea opțiunii militare menţionată încă de  Washington.

La sfârşitul lunii noiembrie, la Geneva, grupul format din China, SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia și Germania au încheiat cu Iranul un acord interimar pe o perioadă de șase luni ce limitează anumite activități sensibile ale Teheranului în schimbul ridicării parțiale a sancțiunilor occidentale. Acordul a intrat în vigoare la 20 ianuarie sub supravegherea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), iar Teheranul a suspendat îmbogățirea uraniului la 20%, etapă importantă către nivelul militar de 90%, acest plan de acţiune urmând acum să fie transformat într-un acord global care să garanteze fără dubiu natura pașnică a programului nuclear iranian.

Israelul şi marile puteri suspectează Iranul că intenționează să-și dezvolte arma atomică prin programul său nuclear, această acuzaţie fiind respinsă constant de Teheran, care susține că are nevoie de tehnologie nucleară pentru producerea de energie.

Reuniunea de la Viena e începutul unei serii de alte discuţii al căror cadru urmează a fi definitivat. Mai mulţi diplomaţi şi experţi însă se îndoiesc serios că un acord va fi încheiat în decursul celor șase luni ale acordului interimar, dar perioada ar putea fi prelungită, de comun acord, până la un an.