ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nume importante din piaţa media, lumea politică sau oameni de afaceri din România apar într-o investigaţie realizată de RISE Project, care arată exact cine şi câţi bani a primit în anul 2013 de la către Roşia Montană Gold Corporation.

RMGC, compania care deţine licenţa de exploatare a aurului la Roşia Montană, este urmărită penal pentru spălare de bani. Corporaţia a intrat în atenţia procurorilor după o tranzacţie de peste un million de lei cu una dintre "firmele-fantomă" anchetate în dosarul "Păvăleanu" – caz în care a fost arestat un consilier de la Secretariatul General al Guvernului şi în care DNA cercetează legături politice cu şefi din PSD. RISE Project a urmărit traseul banilor în acest caz, investigând şi tranzacţiile RMGC din acest an. Cele purtătoare de TVA sunt declarate la Fisc, iar Fiscul grupează aceste informaţii într-un aşa-numit "Dosar de inspecţie fiscală". RISE Project a obţinut dosarul fiscal al RMGC şi a analizat plăţile efectuate de corporaţia minieră în 2013.

Unde s-au dus banii

Toate  televiziunile importante din România au incasat sume de bani de la compania canadiană. Prima pozitie a clasamentului este ocupată de postul Romania TV, deţinut de Sebastian Ghiţă, cu aproape 1.5 milioane de lei. O altă firmă apropiată de Ghiţă, Glar Construct, a primit 2.5 milioane lei pentru a construi case pentru sătenii relocaţi din Roşia Montană.

Un alt nume ce apare pe lista de plată de cel al lui Ionel Blănculescu, consilierul onorific al premierului României. Acesta face afaceri prin firma Consultanţă şi Investiţii Financiare SRL şi a primit 122.910 lei de la Republika Interactive, o agenţie de publicitate care are contract cu RMGC.

Global Media Solutions, firma surorilor Corina si Camelia Vociulescu, fiicele lui Dan Voiculescu, patronul trustului INTACT, se numără printre beneficiarele sumelor de la  RMGC. Firma a încasat echivalentul a 105.000 de euro. Conform RISE Project, prin Global Media Solutions angajaţii Antena 3 primesc banii din contractele aferente drepturilor de autor. Antena 3, la rândul ei, a încasat 495.936 lei de la RMGC. La aceşti bani se adaugă şi alţi 580.872 lei primiţi de Antena 1 din aceeaşi sursă.

Alţi oameni importanţi care au primit bani de la compania minieră: fostul consilier al lui Adrian Nastase, Mihai Ciprian David, fostul consilier al lui Calin Popescu Tariceanu, Marius Andrei Marcovici, sora primarului din Roşia Montană, Eugen Furdui, consultantul politic Dan Andronic (proprietarul ziarului Evenimentul Zilei si al revistei Capital). Şi numele academicianului Răzvan Theodorescu, fost ministru al Culturii în guvernul Năstase şi preşedinte al TVR, apare pe această listă. 14.489 lei a primit acesta de la RMCG pe un contract PFA. În perioada 2001-2004, în timpul mandatului de ministru al culturii al lui Răzvan Theodorescu, au fost eliberate primele certificate de descărcare de sarcină arhelogică – acte administrative foarte importante, fără de care nu poate începe exploatarea în aria vestigiilor istorice.

Potrivit dosarului fiscal al RMGC, corporaţia a plătit publicitate tuturor televiziunilor importante din România. În afară de cele menţionate mai sus, posturile care au luat bani în 2013 sunt: Pro TV (959.414 lei), B1 TV 614.996 de lei), Kanal D (217.978 lei), Prima Tv (175.076 lei), Realitatea TV (75.116 lei), TVR (102.040 lei), Etno TV (12.710 lei), Alba TV (22.780 lei) şi agenţia de ştiri Mediafax (13.651 lei).