Administrația Națională de Meteorologie a prezentat luni, 13 februarie, estimarea evoluției temperaturilor și a precipitațiilor până pe 26 februarie, tendința generală a vremii fiind de încălzire pe tot teritoriul României.

În Banat, în prima săptămână, regimul termic va fi în creștere ușoară și treptată. Astfel, de la temperaturi maxime diurne de aproximativ 3 grade la început, se vor atinge, în medie, 8...10 grade în ultimele două zile. Temperaturile medii nocturne vor crește, de asemenea, de la -6 la 0 grade în primele 7 zile. În cea de a doua săptămână, valorile de temperatură nu vor avea variații importante și se vor menține în jurul unei medii regionale de 11 grade, ziua și 2 grade, noaptea, caracterizând o vreme caldă pentru a doua jumătate a lunii februarie. În intervalul 13-18 februarie nu vor fi precipitații, dar în intervalul 19 – 26 februarie acestea, mai ales ploi, se pot semnala zilnic, cu o probabilitate mai ridicată de a fi mai însemnate cantitativ în jurul datei de 20 februarie.  

În Crișana, vremea va intra într-un proces de încălzire, ce se va concretiza prin temperaturi maxime în creștere, de la o medie de 4 grade la începutul intervalului, până la 10 grade pe 17 februarie. Regimul termic nocturn va avea o evoluție similară, astfel încât temperaturile minime vor crește, în medie, de la -7...-6 grade, până la 0...2 grade la mijlocul intervalului de prognoză. În cea de a doua săptămână, vremea va fi caldă, iar valorile termice se vor menține relativ constante, în jurul unei medii regionale de 9 grade, ziua și aproximativ 1 grad, noaptea. În prima săptămână a intervalului de prognoză probabilitatea pentru precipitații va fi redusă. Ulterior, până pe 26 februarie, vor fi mai ales ploi, iar în jurul datei de 20 februarie acestea pot fi moderate cantitativ.

În Transilvania, în prima săptămână a intervalului de prognoză, valorile termice vor fi în creștere de la o zi la alta, astfel încât maximele diurne vor atinge 7...8 grade în jurul datei de 18 februarie. Temperaturile nocturne vor caracteriza o vreme geroasă la începutul intervalului, când se vor înregistra, în medie, -14...-12 grade, apoi vor fi în creștere, spre o valoare medie regională de -2...0 grade pe 20 – 21 februarie. Pe parcursul celei de a doua săptămâni, regimul termic va fi apropiat de norme, cu medii ale temperaturii maxime de 7...8 grade și minime de -2...0 grade. La începutul intervalului, probabilitatea pentru precipitații va fi redusă, dar după data de 18 februarie acestea se vor semnala aproape zilnic, la nivel local. În jurul datei de 20 februarie se pot cumula cantități de apă mai importante.

În Maramureș în intervalul 13-20 februarie va avea loc un proces de încălzire a vremii, astfel încât temperaturile maxime vor crește de la 3 grade la început, până la 7...8 grade în cea de a doua săptămână a intervalului de prognoză, când vremea va fi caldă pentru această perioadă a anului. Temperaturile minime vor avea o evoluție similară, fiind în creștere de la -10...-8 grade la început, până în jurul a 0 grade în cea de a doua săptămână de prognoză. În primele zile nu vor fi precipitații, dar după data de 17 februarie acestea se vor semnala pe arii relativ extinse, iar pe 20 – 21 februarie se pot cumula cantități de apă mai însemnate.

În Moldova, în prima jumătate a primei săptămâni, vremea va fi deosebit de rece, cu medii ale maximelor termice de -4...0 grade și ale temperaturilor nocturne situate între -12 și -4 grade. După data de 16 februarie, când valorile termice se vor apropia de cele climatologic specifice perioadei, respectiv maxime în jurul unei medii de 0 grade și minime medii de -9...-8 grade, vremea va deveni caldă pentru această perioadă, astfel încât temperaturile maxime vor crește de la 3 grade în data de 17 februarie până la oi medie în jurul a 8 grade pe 24-26 februarie. Mediile temperaturilor minime vor evolua similar în cea de-a doua săptămână, fiind în creștere treptată, de la -4 grade până la -1 grad. În primele zile ale intervalului, trecător vor fi posibile fulguieli, iar pe parcursul celei de-a doua săptămâni, probabilitatea de apariție a precipitațiilor în general slabe, predominant sub formă de ploaie, va fi relativ ridicată în toate zilele.

În Dobrogea, vremea va intra într-un proces de încălzire începând cu data de 15 februarie, urmând ca valorile medii ale temperaturilor maxime să crească de la 0...3 grade până la 8...10 grade spre sfârșitul primei săptămâni. Minimele nocturne vor crește, în medie, de la -10...-8 grade la început, spre -5...-2 grade în intervalul 15- 17 februarie, iar ulterior procesul de încălzire va continua astfel că vor fi valori medii termice nocturne de -2...0 grade în zilele de 17 și 18 februarie și 2...4 grade, la sfârșitul celei de-a doua săptămâni. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor slabe cantitativ, mai ales ploi, va fi relativ ridicată în cea de-a doua săptămână, în special în intervalul 20- 22 februarie.

În Muntenia, în primele zile ale intervalului, vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea. Vor fi valori medii ale temperaturilor maxime între -3 și 0 grade și ale celor minime între -14...-11 grade. Începând din 15 februarie, vremea va intra într-un proces de încălzire și, treptat, va deveni caldă pentru această peroadă. Temperatura medie diurnă va fi de 2...4 grade la început, atingând 10...12 grade în jurul datei de 23 februarie. Temperaturile nocturne, vor crește de la -8...-6 grade pe 16 și 17 februarie, spre 0 grade, în cea mai mare parte a celei de-a doua săptămâni. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor în general slabe, mai ales sub formă de ploaie, va fi relativ ridicată în cea de-a doua săptămână, cu deosebire în intervalul 20-22 februarie.

În Oltenia, vremea va fi geroasă la începutul intervalului, apoi va intra într-un proces de încălzire. Astfel, valorile medii ale temperaturilor maxime vor crește de la 4...8 grade, spre 11...13 grade în a doua jumătatea a celei de-a doua săptămâni. Valorile medii ale temperaturilor minime vor urma aceeași evoluție, crescând de la -12...-10 grade la începutul primei săptămâni, spre -6...-4 grade în intervalul 15-19 februarie și ulterior spre 0...2 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor slabe, predominant sub formă de ploaie, va fi relativ ridicată în unele zile ale celei de-a doua săptămâni, în special în jurul datei de 20 februarie.

La munte, vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața în majoritatea masivelor montane la începutul intervalului, apoi va intra într-un proces de încălzire începând cu 15 februarie. Valorile medii ale temperaturilor maxime vor crește de la 0...1 grad de la mijlocul primei săptămâni, până la 2...3 grade spre sfârșitul intervalului, iar cele minime de la -8...-5 grade, până la valori medii în jur de -4 grade, spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în intervalul 18 - 26 februarie.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews