ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Supremă de Justiție susține decizia Judecătoriei și a Curții de Apel privind invalidarea alegerilor locale din municipiul Chișinău, organizat pe data de 3 iunie. Ca urmare, liderul PPDA Andrei Năstase rămâne fără mandatul de primar câștigat prin vot. Hotărârea a fost luată de judecătorii Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduh de la Curtea Supremă de Justiție, în timp ce în fața instituției se desfășura de șase ore o acțiune de protest. 

Se întâmplă la trei săptămâni după ce Andrei Năstase a fost ales primar al capitalei cu 52,57% din voturi. La 3 iunie, Andrei Năstase a câștigat mandatul de un an la șefia capitalei cu un avantaj de 12 644 de voturi față de contracandidatul său, socialistul Ion Ceban. Deși imediat după afișarea rezultatelor alegerilor turului doi de scrutin, Ion Ceban a declarat că recunoaște legalitatea alegerilor, în următoarele zile a depus în instanță două acțiuni pe numele lui Năstase, pe motiv că acesta ar fi încălcat prevederile Codului Electoral. Curtea Supremă de Justiție a dat dreptate socialiștilor doar într-un singur caz, considerând că Andrei Năstase a făcut ”agitație electorală” în ziua votului. Cealaltă contestație, privind implicarea persoanelor din străinătate în campania de promovare a lui Năstase, a fost respinsă încă de la prima instanță.

Situația a generat o stare de tensiune tot mai pronunțată de la o zi la alta în Chișinău. Duminică a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale o manifestare de proporții în sprijinul lui Andrei Năsatase. La aflarea deciziei privind invalidarea alegerilor din Chișinău, sutele de oameni care protestau în fața Curții Supreme de Justiție au scandat „Să iasă potlogarii" și „Revoluție!”