ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproximativ 40 de bărbaţi înarmaţi, care se presupune că fac parte din gherila kosovară, au atacat o secţie de poliţie din Goshince, nordul Macedoniei, şi au preluat controlul acesteia. Ei au luat ostatici mai mulți ofițeri de poliție, cerând crearea unui stat albanez. Autoritățile locale spun că a fost vorba de ”un act terorist”, conform B92.

Atacatorii erau membri ai fostei Armate de Eliberare din Kosovo (AEK).

Potrivit Ministerului de Interne, bărbaţii care au pătruns in secția de poliție aflată la granița cu Kosovo, crearea unui stat nou independent.

AEK a fost formată de către etncii albanezi, care reprezintă majoritatea populaţiei în Kosovo şi în anumite regiuni din Macedonia.

Insurgenţa a început în 2001, în Macedonia, şi s-a încheiat când albanezilor le-a fost garantată o mai mare reprezentare în administraţia locală şi mai multe drepturi sociale.

Cererile privind crearea unui stat albanez în nordul Macedoniei au reaprins îngrijorările in fostele republici iugoslave privind potențiale planuri expansioniste ale Albaniei.

La începutul acestei luni, oficiali sârbi l-au acuzat pe premierul Albaniei, Edi Rama, de incitare la instabilitate și conflict, după ce a susținut că unificarea fostei provincii sârbe Kosovo cu Albania este ”inevitabilă”.

Ideea unei așa numite ”Albanii MARI”, care să cuprindă părți din Macedonia, Serbia, Muntenegru și chiar Grecia continuă să provoace temeri în interiorul unor state din Balcani, chiar dacă oficialii albanezi susțin că nu au o astfel de agendă ascunsă.