ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Boala Alzheimer este dificil de diagnosticat înainte ca simptome să înceapă să apară, pentru că nu există niciun test sigur care poate determina definitiv dacă o persoana are boala degenerativă a creierului.

Ar putea o lingura de unt de arahide şi o riglă să devină testul decisiv?

În asta îşi pun speranţa cercetatorii Institutului de Cercetare al Mirosului si Gustului din cadrul Universităţii din Florida. Ei au descoperit că pacienţilor cu stadiu precoce de Alzheimer le-a fost mult mai greu să miroasă unt de arahide ţinut la mică distanţă de nasul lor, decât oamenii care nu au această boală cumplită.

"În acest moment putem folosi acest test pentru a confirma diagnosticul," a declarat studentul Timbre Jennifer, cel care a condus cercetarea.

Aceasta nu este singura încercare recentă de a găsi un test ieftin de a prezice demenţa precoce.

Cercetatorii de la Universitatea Northwestern au raportat în august că subiecţii puşi să recunoască 20 de fotografii alb-negru ale unor oameni celebri, inclusiv John F. Kennedy şi Bill Clinton, ar putea oferi indicii în riscul de demenţă. Persoanele cu debut precoce de demenţă au pierdut testul, fapt confirmat de scanarea RMN, recunoscând doar 79 la sută din fotografi, în timp ce subiecţii sănătoşi au obţinut un procentaj de sută la sută.

Un studiu din 2006 arată că 0.40 la suta din populaţia globului suferă de Alzheimer şi că, până în 2050, aceasta cifră va creşte de patru ori.