ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un bărbat din comuna Topliceni, satul Băbeni, a descoperit un tezaur dacic, în momentul în care își ara pământul, informează opiniabuzău.ro.

Conform arheologilor, este vorba despre 11 monede dacice din argint. Descoperirea este cu atât mai valoroasă, cu cât până acum fuseseră descoperite doar 17 astfel de monede la nivelul întregii țări.

[P] O istorie sincera a poporului român - comanda online

"Suntem încreză­tori că avem de a face cu un tezaur dacic, pentru că în toată România s-au descoperit până acum doar 17 monede asemă­nătoare, dar în locuri diferite. Faptul că la Topliceni monedele erau în același loc este un lucru rar. Interesant este că ele sunt mai grele decât cele desco­perite până acum, au 10-12 grame, față de 3-4 grame. Ele se fabricau prin batere cu o ștanță. Pe o față este ștanțat capul lui Zeus cu lauri, iar pe cealaltă un călăreț, probabil o imitație a imaginii lui Filip al II-lea, pentru că geto-dacii au imitat monedele macedonene. Aceste monede au dispărut în momentul în care au fost înlocuite cu cele romane. De obicei ele erau îngropate în momentul izbucnirii unui conflict. Cel mai probabil, dețină­torul lor a murit și nu a mai apucat să le dezgroape”, a spus arheologul Sebastian Matei.

Pentru că a anunțat statul, bărbatul va primi 30% din valoarea descoperirii. Arheologii vor continua cercetările în zonă.