ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un comentariu pe tema situației din Irak, ziarul britanic The Guardian, cu orientare de stânga, cere ca statele occidentale să se abţină de la a intra cu armele în această zonă de conflict. Un alt război în Irak nu va rezolva dezastrul lăsat în urmă de ultimul război, apreciază cotidianul britanic.

Minoritatea Yazidi are nevoie de ajutor, desigur, dar o intervenţie militară a statelor care au distrus, practic, Irakul va adânci și mai mult criza care sfâşie ţara în aceste zile, comentează The Guardian.

La doi ani după ce forţele americane s-au retras din Irak, acestea revin, se pare, la acţiune. Iar Barack Obama devine al patrulea preşedinte american la rând care lansează o acţiune militară în Irak. Asta în timp ce lumea politică şi mediatică face presiuni pentru ca Marea Britanie să treacă şi ea de la ajutor umanitar la o campanie militară, în timp ce Franţa a anunţat deja că va trimite arme kurzilor. Au fost şase zile de raiduri aeriene americane şi deja 600 de soldaţi americani au revenit pe teritoriul irakian.

Sigur, victimele măcelului jihadiştilor au nevoie de ajutor şi refugiu. Dar ideea că statele care au invadat şi distrus în bună parte Irakul, cu costul a sute de mii de vieţi, să invoce acum cauza umanitară pentru încă o acţiune militară sfidează bunul simţ. În plus, după decenii de unilateralism ilegal, ar fi timpul ca orice intervenţie armată, dacă e într-adevăr menită să protejeze civili, să fie autorizată de Naţiunile Unite.

Iată însă Statele Unite revin în Irak să rămână pe termen lung, după cum a indicat şi preşedintele Obama, care a spus că scopul său este de a împiedica Statul Islamic să îşi stabilească un califat în Siria şi Irak.