ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autorităţile de la Tiraspol îi acuză pe omologii de la Chişinău că se folosesc de elevii din şcolile cu predare în limba română din stânga Prutului ca "instrumente de confruntare politică".

Oficialii din republica separatistă Transnistria susţin că au cerut Republicii Moldova să monitorizeze în comun situaţia acestor şcoli, însă s-au lovit de refuzul Chişinăului.

"În legătură cu informaţiile apărute recent în presă, privind aşa-numita blocare a procesului de învăţământ în şcolile moldoveneşti din stânga Nistrului, considerăm că merită să atragem atenţia partenerilor internaţionali (...) asupra faptului că partea transnistreană a cerut în repetate rânduri o monitorizare comună a acestor şcoli.

Republica Moldova (...) încearcă să menţină situaţia tensionată în jurul problemei acestor şcolilor cu predare în grafie latină şi utilizează această problemă ca un element de distragere a atenţiei mediatorilor internaţionali de la probleme mai importante. Ministerul de Externe al Transnistriei consideră că folosirea elevilor în calitate de "instrument de confruntare politică" (...) este inacceptabilă şi trebuie să fie condamnată de comunitatea internaţională, precum şi de populaţiile de pe ambele maluri ale Nistrului", susţine Ministerul de Externe de la Tiraspol, potrivit Mediafax.

Conturile liceului "Lucian Blaga", şcoala cu predare în limba română, au fost blocate de autorităţile de la Tiraspol iar în urmă cu o lună şi jumătate forţele de securitate şi procurorii au descins în şcoală, directorul şi adjunctul său fiind interogaţi.

Foto: spiritromanesc.org