ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Conform mass-mediei de la Chișinău, citată de Agerpres, patru reprezentanți ai administrației transnistrene au venit marți la gimnaziul din Corjova, amenințând cu închiderea instituției dacă aceasta nu achită în termen de trei zile 700.000 de lei moldovenești (circa 50.000 de dolari), sumă care ar reprezenta chiria restantă.

„Mi-au pus clar condițiile că, dacă nu plătim chiria, atunci ei reziliază contractul și ne iau clădirile, iar în aceste clădiri instalează un punct de miliție. În celelalte clădiri s-au uitat și au spus că se poate amenaja un detașament al pretinsului lor minister al apărării”, a afirmat directorul gimnaziului din Corjova, Constantin Sucitu.

Gimnaziul trebuie să plătească în fiecare lună câte 50.000 de lei moldovenești (circa 3.580 de dolari) pentru arenda spațiului. ''Fiindcă noi nu am plătit nici în 2013 și nici în 2014, ne-au pus penalități de 100.000 de lei moldovenești (circa 7.200 de dolari). Înseamnă că noi trebuie să plătim aproximativ un milion de lei (moldovenești). Ei pot să meargă la diferite provocări ca să nu putem începe anul de studii 2014 — 2015'', a mai indicat directorul gimnaziului, explicând de asemenea  de ce până acum banii pentru chiria clădirii nu au ajuns în conturile administrației separatiste din regiune: Tiraspolul insistă pentru deschiderea unui cont într-o bancă din stânga Nistrului, iar această solicitare nu poate fi acceptată, deoarece gimnaziul este în subordinea Ministerului Educației de la Chișinău.

Constantin Sucitu a precizat că a informat autoritățile de la Chișinău, dar și instituțiile internaționale acreditate în Republica Moldova, despre amenințările Tiraspolului, și că în luna mai conducerea gimnaziului a fost amendată de Tiraspol cu 100.000 de lei moldovenești (circa 7.200 de dolari) pentru neachitarea chiriei.

Înaltul Comisar al OSCE pentru minorități naționale, Astrid Thors, aflat săptămâna trecută într-o vizită de două zile la Chișinău și Tiraspol, atrăgea atenția că școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană ar putea fi închise dacă autoritățile de pe ambele maluri ale Nistrului nu vor ajunge la un acord înainte de începerea anului școlar, subliniind că dreptul copiilor de a fi educați în limba maternă trebuie să fie pe deplin respectat. „Copiii nu trebuie să devină victime ale disputelor politice. Închiderea uneia sau a mai multor școli ar putea deteriora și mai mult relațiile dintre Chișinău și Tiraspol și ar putea agrava tensiunile din regiune”, avertiza Astrid Thors, îndemnând părțile să ajungă rapid la un acord în conformitate cu recomandările OSCE.