ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat vineri seara, la Digi24, că Executivul de la București este interesat ca Justiția să funcționeze eficient de dragul societății românești, nu pentru că politicienii sunt obligați de la Bruxelles.
Interesul nu este de a ne alinia pe sârmă şi de a răspunde întrebărilor Bruxellesului. Interesul este de a avea un sistem judiciar, corect, imparţial, care să funcţioneze cu celeritate, să dea răspuns cetăţeanului care aşteaptă ani de zile la procese, cu nişte Coduri legislative care să fie de bună calitate, să accelereze procesele. Acesta este interesul, nu pentru a da cu subsemnatul la MCV sau de rezolva alte chestiuni. (...)

Asta înseamnă că noi facem aceste reforme cu sau fără MCV, pentru că este interesul profund al societăţii româneşti. (...) Pe fond, ne interesează ca Justiţia să funcţioneze imparţial, corect, cu celeritate în această ţară, nu de dragul opoziţiei, care putea să facă mult mai multe în anii anteriori, nu de dragul funcţionarilor de la Bruxelles, ci de dragul societăţii româneşti.

Raportul va trebui să transmită nişte semnale realmente pozitive.

Rapoartele MCV sunt prezentate de Comisia Europeană de două ori pe an, iar în acestea este analizat progresul în reforma justiției, în lupta împotriva corupției și, în ceea ce privește Bulgaria, lupta împotriva crimei organizate.

Președintele Traian Băsescu susținea, la mijlocul lunii noiembrie, că intrarea României în spațiul Schengen depinde de raportul MCV din ianuarie 2014.
Vreau să ştiţi că ar fi două impedimente pentru ca România să intre în Schengen la 1 ianuarie. Unu - ne trebuie un raport MCV bun şi, după cum ştiţi, nici Parlamentul, nici Guvernul nu strălucesc în a respecta criteriile cerute de un stat de drept, Guvernul menţine oameni cu dosar penal în instanţă în activitatea de miniştri, iar Parlamentul are vreo trei, patru respingeri de prezentare în faţa procurorilor a unor membri ai Parlamentului. În plus, din câte ştiu, este şi un membru al Parlamentului care are o hotărâre definitivă a Înaltei Curţi că a fost incompatibili şi Parlamentul a decis că poate să rămână în Parlament, împotriva deciziei Înaltei Curţi de Casaţie.

Deci, avem probleme politice majore, care nu mă fac foarte optimist şi care, din păcate, nu ţin de mine, şi nu ţin nici de DNA, nu ţin nici de DIICOT, nu ţin nici de Parchetul General şi nici de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi nici de lupta anticorupţie, ci ţin de voinţa politică. Iar oamenii ăştia nu vor putea minţi la nesfârşit românii că n-au noroc în viaţă sau că se împiedică de Băsescu, faptele lor sunt cele care împiedică procesul de integrare a României în Schengen.