ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de externe Titus Corlăţean poartă discuţii cu omologul său sârb despre garantarea drepturilor minorităţii române, care trăieşte pe Valea Timocului, în estul Serbiei.

Ministrul de externe Titus Corlăţean a declarat, marţi, că  garantarea drepturilor la standarde europene pentru minoritatea română care trăieşte în Serbia este un punct important al discuţiilor pe care Bucureştiul le poartă cu Belgradul, potrivit RRA.

Ministrul Titus Corlăţean a făcut aceste precizări în contextul în care, săptămâna trecută, mai mulţi români care au participat la sfinţirea unei troiţe în Valea Timocului au fost anchetaţi de autorităţile sârbe.

În martie, anul trecut, România şi Serbia semnau, la Bruxelles, un protocol privind respectarea reciprocă a drepturilor minorităţilor.

Prin acest document, Belgradul se angaja, la recomandarea Comisiei Europene, să asigure accesul persoanelor aparţinând minorităţii naţionale române din Serbia de Est, la educaţie, mijloace de informare, administraţie publică, precum şi la serviciul religios, în limba maternă.

La rândul său, premierul sârb, Ivica Dačić, declara  la Bucureşti că românii din Serbia nu deranjează cu nimic şi că trebuie să le fie respectate drepturile.
Nu există niciun motiv, ca românii care trăiesc în Serbia să reprezinte o problemă sau să încurce în vreun fel. Nu avem nevoie de Bruxelles, pentru a rezolva aceste probeleme,  a spus prim-ministrul sârb la întâlnirea cu omologul său român.

Între timp, pentru românii din Valea Timocului declaraţiile făcute la Bucureşti de oficialităţie de la Belgrad nu au niciun ecou în viaţa de zi cu zi: învăţământul în limba maternă lipseşte, iar evenimentele din viaţa religioasă sunt controlate de autorităţi.

Părintele Bojan Alexandrovič, Vicar al Timocului, a declarat într-o intervenţie la TVR Internaţional  că "atunci când ascultam ce declara premierul sârb la Bucureşti, parcă ne venea să nu credem că trăim în ţara pe care el o conduce".
Ultima dată, [...] credincioşi de-ai noştri care au participat la sfinţirea unei noi troiţe între oraşul Borş [...] au fost chemaţi de securitatatea sârbă, de BIA, cum se numeşte aici, să dea informaţii ce biserică se construieşte, unde, ce le trebuie asta şi aşa mai departe" a explicat părintele Bojan Alexandrovič la TVR.

Preotul vicar spune că românii din Timoc au nevoie de susţinere totală din partea României şi de presiuni făcute asupra statului sârb, care practică un dublu limbaj - unul pentru Bucureşti şi altul pentru Belgrad.