ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lucia Hossu-Longin aduce în actualitate torționarii regimului comunist prin seria cu același nume din cadrul ciclului Memorialul Durerii, difuzată de Televiziunea Română pe TVR 2.

Torționarii este o serie "neagră", de opt episoade, În care opt personaje care au condus închisori și lagăre de exterminare sunt prezentați publicului.
Este vorba de biografii ale unor suboameni care şi-au legat semenii în lanţuri, i-au lovit şi schingiuit, i-au înfometat şi i-au ucis fără milă. Sunt mărturii sumbre, aproape în toate, argumente ce seamănă izbitor unele cu altele: au fost înrolaţi într-o instituţie patriotică, au executat ordine, au conştiinţele curate şi dacă pe alocuri au dovedit exces de zel, aşa au fost vremurile... Au servit ţara... Care ţară? După spusele lui Petre Ţuţea aceşti călăi, prin mila Domnului, au purtat mască de om, fără a fi oameni - Lucia Hossu Longin

Sâmbătă, 18 octombrie de la ora 16:00, seria continuă cu episodul 2, care-l are ca "erou" pe Liviu Borcea, locotenent major de securitate, comandant, între 1950 - 1954 al coloniilor de muncă de la Capul Midia, lagărul cu cea mai mare rată de mortalitate din întreg Gulagul comunist românesc.