ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Torționarul Alexandru Vişinescu a dat marţi o declaraţie la Parchetul instanţei supreme, în dosarul în care este acuzat de genocid, iar la ieșire a declarat că nu regretă nimic din ceea ce a făcut şi că este pregătit pentru o eventuală trimitere în judecată, potrivit Mediafax. Fostul torționar a fost șeful închisorii de la Râmnicu Sărat în perioada 1956-1963, loc unde au fost închiși, supuşi unor tratamente inumane şi torturi și personalități precum Corneliu Coposu, Ion Mihalache sau Ion Diaconescu, printre mulți alții.

Avocatul Dan Petre a declarat că Alexandru Vişinescu a dat "o declaraţie dictată", pe care doar a semnat-o, şi în care şi-a menţinut poziţia de om nevinovat și că toți cei care au decedat în acel penitenciar, sub conducerea clientului său, inclusiv Ion Mihalache, au murit din cauza naturale.
Le-a arătat procurorilor că a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat şi că a executat ordinele Direcţiei Generale a Penitenciarelor, nu a fost sancţionat, nu a fost evidenţiat, a avut o activitate normală, nu a dat dovadă de exces de zel. Este conştient că au fost nişte timpuri şi perioade urâte în care oamenii erau luaţi de acasă seara şi nu ştiau dacă mai trăiesc până a doua zi dimineaţa, erau condiţii grele, iar el nu a contribuit cu nimic la înrăutăţirea situaţiei vreunui deţinut. Îi pare rău doar că au existat acele timpuri, el nu a făcut nimic.

În data de 3 septembrie, Parchetul instanței supreme a anunțat că Alexandru Vișinescu este urmărit penal pentru genocid, după audieri care au durat mai multe ore.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat, pe 30 iulie, Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti începerea urmării penale a fostului comandant al închisorii Râmnicu Sărat, pentru omor deosebit de grav.

Reprezentanţii institutului arătat atunci că, între anii 1956 şi 1963, la Râmnicu Sărat s-au înregistrat cinci cazuri de deces posibil de documentat - Ion Mihalache, Gheorghe Dobre, Gheorghe Plăcinţeanu, Victor Rădulescu Pogoneanu, Mihail Romniceanu, cauzate de colaps cardio-vascular, insuficienţă circulatorie cerebrală, hemoragie cerebrală sau afecţiuni ale aparatului digestiv - ileus paralitic ireversibil -, aşa cum rezultă din procesele verbale de constatare a decesului, în documente fiind consemnate semnele vizibile ale malnutriţiei.

La începutul lunii noiembrie 2013, IICCMER arăta că numărul deţinuţilor politici care au murit la închisoarea Râmnicu Sărat în mandatul lui Alexandru Vişinescu a ajuns la 12, după ce a fost identificat, în baza unor informaţii furnizate de CNSAS, noi documente, ce atestă alte şapte decese.