ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce Adunarea generală a ONU a adoptat pe 22 iunie proiectul de rezoluție propus de Chișinău privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, cererile oficiale în acest sens devin tot mai numeroase la adresa Moscovei. Alianța Nord-Atlantică a cerut Rusiei același lucru în prima zi a summitului de la Bruxelles, iar Adunarea Parlamentară a OSCE și-a încheiat lucrările din Germania reafirmând necesitatea unei retrageri complete.
 
Discuțiile privind aprobarea amendamentelor care să reitereze necesitatea retragerii trupelor ruse din stânga Nistrului au avut loc în cadrul ședinței Comitetului general al Adunării Parlamentare a OSCE pentru afaceri politice si securitate. Amendamentele incluse în Rezoluția sesiunii anuale a Adunării reafirmă necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei misiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional. Aprobarea respectivelor amendamente a avut la bază efortul comun al delegațiilor parlamentare din Republica Moldova, România, SUA, Marea Britanie, Georgia și Lituania.
 
Cea de-a 27-a sesiune a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa a fost găzduită în perioada 7 – 11 iulie 2018 de Bundestagul Germaniei și a reunit la dezbateri peste 300 de parlamentari, reprezentând 57 de țări din America de Nord, Europa și Asia.