ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbăta Mare este ultima zi de pregătire a Paștilor, când femeile trebuie să pregatească bucatele, să deretice prin încăperi și să faca ultimele retusuri la hainele noi pe care urmau să le îmbrace în zilele de Paști.

Spre deosebire de Crăciun, pentru Paști nu se pregătesc prea multe feluri de mâncare, de unde și zicerea: "Crăciunul este satul iar Paștele este fudul”.

Principala grijă a oamenilor, înaintea Paștilor, este aceea de a-și primeni hainele, fiecare gospodină trebuind să aibă o cămașă noua, cusută în mod special, iar barbații măcar o pălarie nouă.

Sâmbată seara fiecare gospodină își pregătește cu grija coșul ce urmează a fi dus la biserică, pentru sfințire. În acesta așterne un ștergar curat și așează o lumânare albă, apoi ouă roșii, pască, cozonac, ouă încondeiate, o bucată de slănina, muchi de porc, șuncă special preparată, zahăr, făină, salată de hrean cu sfeclă roșie fiarta, sare, căței de usturoi, o ramură de busuioc, un fir-două de breaban (numit brebanoc sau barbanoc), cârnați, un miel din aluat copt într-o formă specială etc.

Totul se acoperă cu cel mai frumos ștergar pe care îl are gospodina, semn de prețuire a sărbătorii pascale, dar și de mîndrie personală.