ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Președintele Traian Băsescu a susținut vineri că România nu va resimți sancțiunile impuse Rusiei de comunitatea internațională, întrucât dependența energetică de Moscova este mult mai redusă, comparativ cu cea a Ungariei, ori a Bulgariei. Pe de altă parte, șeful de la Cotroceni a atras atenția marilor puteri că Al Doilea Război Mondial a fost cauzat și de ezitările politicienilor de atunci de a sancționa Germania.

Declarațiile au fost făcute  după încheierea lucrărilor Consiliului European.
Noi nu avem o dependenţă energetică insurmontabilă de Federaţia Rusă, plus că, la acest moment, avem circa un miliard de metri cubi de gaze în rezervă, în condiţiile în care consumul nostru zilnic este de circa 34 de milioane de metri cubi, dacă nu greşesc. Dar undeva pe aici. Şi în condiţiile în care avem o producţie zilnică de circa 31 de milioane de metri cubi. Nu noi am fi în situaţia cea mai dificilă sau în niciun caz nu am fi într-o situaţie dificilă.

Marea problemă este ce capacităţi avem să furnizăm energie de completare Bulgariei, ce putem oferi Ungariei, care sunt în dificultate foarte mare, şi acesta este unul din rosturile acestei consultări pe care o va face Comisia cu fiecare stat membru. Ce poate face pentru cei în dificultate. Romania trece uşor peste acest tip de sancţiuni sau, spre exemplu, nu vreau să fie o prevestire, să provoc dezbateri, este suficientă închiderea unui combinat de îngrăşăminte şi suntem pe balanţă echilibrată, cât extragem atât consumăm. Deci nu avem probleme.

Mai ales reiterarea că urmează etapa a treia se constituie într-un semnal foarte serios, pentru că în concluzii rezultă clar că deja lucrează Comisia cu statele membre pentru a fi gata în orice clipă, dar să ştim care sunt costurile pentru noi. Ce suntem convinşi toţi: că vor fi mult mai mari costurile pentru Federaţia Rusă decât pentru noi. Dacă se ajunge la etapa a treia, gândiţi-vă câte companii ruseşti sunt pe teritoriul României, care se îngheaţă.

UE nu are niciun interes să dezechilibreze Federaţia Rusă. Dar oricine poate constata că, şi dacă sunt costuri care acum pot părea foarte mari, sunt situaţii care nu pot fi tolerate, pentru că ele pot duce la costuri şi mai mari dacă sunt tolerate. Dau un exemplu, care nu aş vrea să fie titlu, dar dacă ne imaginăm, ştiţi, cam aşa a început şi Al Doilea Război Mondial, şi inactivitatea, lipsa de reacţie a marilor puteri, care au spus nu vrem să intrăm într-un război şi pe urmă a costat cât Al Doilea Război Mondial neaplicarea unor măsuri la vreme. Deci există riscul ca neaplicarea unor măsuri în timp util să ducă la costuri infinit mai mari.