ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Traian Băsescu l-a avertizat pe premierul Victor Ponta să nu devină "scutul oamenilor corupți", prin aprobarea Codului Penal cu actualele "neajunsuri", și-a admis vina de a promulga, în 2010, Codului de Procedură Penală, care se referă la utilizarea mijloacelor tehnice înainte de punerea sub urmărire penală, și l-a acuzat pe fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, candidat la prezidențiale în acest an, de faptul că a negociat "cu toată lumea" Codul de Procedură Penală.
Dacă primul ministru nu îşi asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedură penală, este emblema corupţiei. Are destule altele care l-au situat deja în sfera omului corupt, prin utilizarea actelor normative, ba pământurile la CJ Brăila, ba problema Rompetrol, ba problema ASF, toate astea îl arată ca fiind un om corupt, dar în cazul în care nu face urgent modificările care trebuie făcute acestui articol, el devine scutul oamenilor corupţi şi devine primul responsabil că nu a acţionat când trebuia.

DNA a criticat dur, joi, actuala formă a Codului Penal, susținând că aceasta favorizează atât persoanele condamnate deja, cât și pe cele aflate în curs de cercetare.

Președintele a insistat însă pe faptul că, deși a greșit promulgând Codul în urmă cu 4 ani, premierul Victor Ponta are obligația de a nu face aceeași greșeală. Traian Băsescu a afirmat însă că juriştii de la Preşedinţie "sunt constituţionalişti, nu penalişti".
Eu îmi asum promulgarea Codului de procedură penală, pentru că asta este resposnabilitatea preşedintelui. În acelaşi timp, îmi asum şi eroarea de a nu fi înţeles sensul articolului 140 din Codul de procedură penală. Asta nu însemană că nu trebuie corectat.

Aşa cum pe 15 octombrie noapatea s-a elaborat o OUG pe care Ponta a adopat-o pe 16 octombrie, în şedinţă de Guvern, pentru a rezolva problemele de interese din ASF, la fel poate să rezolve şi problema Codului de procedură penală.

Nu în ultimul rând, președintele a afirmat că nu i-a iertat lui Cătălin Predoiu gestul de a negocia cu "toată lumea", iar acesta este motivul pentru care nu îl susține pe acesta în lupta pentru prezidențiale.
Cătălin Predoiu nu a fost corect, a negociat cu toată lumea, în Parlament, cum să arate Codul de Procedură Penală. Iată că am ajuns în ultima zi şi premierul nu găseşte altceva de făcut decât să spună: 'Păi a fost din 2010'. Da, domnule prim-ministru. S-a făcut o eroare. Cel puţin din partea mea. Din partea domnului Prediu, şi poate aveţi explicaţia de ce nu îl susţin. Când am înţeles acest lucru, mi-am dat seama că nu a fost un minsitru al Justiţiei corect.

În răspuns, Cătălin Predoiu a afirmat, într-o postare pe Facebook, faptul că nu are nimic să-și reproșeze.
Codurile sunt bune pentru România. Au fost elaborate de către procurori şi judecători. Ele trebuie amânate pentru că Ponta a pierdut doi ani şi n-a pregătit sistemul. Eu îmi asum întreg Codul. Fără negociere, legile nu trec, dar art.140 nu a fost negociat.