ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Preşedintele Traian Băsescu nu-i va permite lui Victor Ponta să reprezinte România la şedinţele de joi ale Consiliului European, referitor la agenda digitală, chiar dacă premierul a solicitat acest lucru, din cauză că şeful Guvernului nu a reuşit să impună atenţiei Bruxelles-ului proiectul Nabucco, în luna mai.
"A venit că vrea să se ducă la Consiliul European pe energie, în luna mai, înainte de a se lua decizia Nabucco sau TAP. A avut mandat să susţină Nabucco în Consiliu. Sigur că în intervenţii a susţinut Nabucco, dar nu a ştiut cum să facă să fie introdus în documentul Consiliului că Nabucco este prioritar, ceea ce a lăsat la libera opţiune a întregii Uniuni Europene soluţia Nabucco sau TAP, dar în mandat a avut clar scris Nabucco şi nu TAP, iar în concluziile Consiliului pe energie din mai veţi constata că nu apare deloc Nabucco, ci apare soluţia Sud. (...) Momentul decisiv a fost Consiliul pe Energie din mai, unde a ţinut să se ducă. I-am dat mandat semnat şi s-a întors cum s-a dus, adică s-a plimbat cu avionul''

În 24 şi 25 octombrie, la Bruxelles, Consiliul European va discuta despre agenda digitală şi modul în care pot fi înregistrate progrese către finalizarea pieţei unice digitale până în anul 2015.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta va începe luni o vizită oficială de trei zile în SUA, unde va avea întrevederi cu preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, cu vicepreşedintele american Joe Biden, la Casa Albă, cu congresmeni şi cu reprezentanţi ai mai multor companii americane - ExxonMobil, Chevron, Motorola, IBM şi HP. Primul-ministru va fi de miniştrii Energiei, Afacerilor Externe, Mediului şi Educaţiei.
Obiectivele noastre sunt reafirmarea parteneriatului strategic politic şi militar şi perspectivele de colaborare în perioada următoare, dar şi parteneriatul economic, pentru că vizita are şi o importantă componentă economică, respectiv întâlniri cu reprezentanţii marilor companii care au investit deja în România sau eventual au planuri de investiţii, vorbesc de trei domenii importante: energie, IT şi industria de utilaje şi tehnologii moderne. De asemenea, vom avea întâlniri în cadrul Congresului cu acei reprezentanţi care au drept sarcină directă modificarea legislaţiei ce va permite pe viitor includerea României în programul Viza Waiver.

În data de 27 iunie 2012, Curtea Constituţională a decis că preşedintele ţării este cel care reprezintă România la Bruxelles.
Având în vedere că în Consiliul European sunt reprezentate statele, iar în Consiliu,guvernele statelor şi ţinând cont că, în conformitate cu prevederile constituţionale, Preşedintele României reprezintă statul român, rezultă, fără îndoială, că Preşedintele României trebuie să reprezinte statul român în Consiliul European, iar Guvernul să participe la Consiliu.