ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Republica Moldova va fi conectată la rețeaua românească de gaze până cel târziu la începutul lui 2020, dau asigurări oficialii Transgaz. Odată cu racordarea, Moldova dobândește acces la infrastructura europeană de transport și va putea primi gaze din mai multe surse.

Lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău, care va permite alimentarea cu gaz din România a Republicii Moldova, vor fi gata în cel mult un și jumătate. Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a dat asigurări în acest sens la Adunarea Generală a „Gas Infrastructure Europe”, care a avut loc la Bucuresti: „În 2019 – prima parte a anului 2020, vom reuși ca Republica Moldova să fie conectată la infrastructura europeană de transport gaze. Adică putem duce gaze în primul rând din România, din Marea Neagră. Putem duce gaze la Chișinău chiar și din Marea Nordului”.
 
La începutul acestui an, compania Transgaz din România a câștigat concursul de privatizare a Vestmoldtransgaz, operatorul sistemului de transport de gaze naturale de peste Prut. Compania a fost scoasă la privatizare de guvernul Republicii Moldova la un preț de 180 milioane de lei moldovenești, adică aproximativ 9 milioane euro.