ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Norvegianul Thorbjorn Jagland, actualul secretar general al Consiliului Europei (CoE), care candidează pentru un al doilea mandat, va înfrunta anul viitor alţi doi pretendenţi la acest post, francezul Jean-Claude Mignon şi germana Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Această listă de trei nume a fost comunicată în mod oficial luni, la sediul organizaţiei, la Strasbourg.

Cine sunt cei 3 candidaţi

De stânga, Thorbjorn Jagland, în vârstă de 63 de ani, a fost şeful Guvernului, ministru de Externe şi apoi preşedintele Parlamentului Norvegiei, după care a fost ales, în sepembrie 2009, secretar general al CoE de către Adunarea Parlamentară a organizaţiei.

Deputatul UMP (conservator) francez Jean-Claude Mignon, în vârstă de 63 de ani, prezidează începând din 2012 Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). El este, de asemenea, primarul localităţii Dammarie-lès-Lys (Seine-et-Marne) din 1983.

Ministrul federal german în exerciţiu al Justiţiei Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP, libéral), în vârstă de 62 de ani, a fost membră APCE în perioada 2003-2009.

Cele trei candidaturi au fost prezentate, conform regulilor, de către guvernele ţărilor lor. Ultimul cuvânt va reveni, în iulie, APCE, ai cărei 318 membri, provenind din parlamentele celor 47 de state memebre ale CoE, vor alege noul secretar general pentru un mandat de cinci ani, care începe pe 1 octombrie 2014.