ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Anul 2019 a fost proclamat  „An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română”. Televiziunea Patriarhiei Române, care în 2018, Anul Centenarului, a realizat o serie de documentare și emisiuni dedicate momentului de la 1 Decembrie 1918, continuă seria acestor producții TV. 

Potrivit basilica.ro,  Trinitas TV a lansat recent emisiunea „Pagini despre satul românesc”.

Noua producție media a Televiziunii Patriarhiei Române este realizată de Alex Ștefănescu care dorește să demonstreze cât de valoroasă și emoționantă este literatura română dedicată satului.

Ediția de duminică, 17 februarie, îl are ca subiect central pe Lucian Blaga care spunea că „Veșnicia s-a născut la sat” și va fi difuzată la ora 20:55.

„Am început în mod simbolic cu Eminescu, iar singura poezie a lui Eminescu în care apare un sat este «Sara pe deal». În multe alte poezii ale sale vedem păduri, râuri, acea natură cu care țăranii sunt familiarizați încă din copilărie, dar nu vedem satul propriu zis”, a declarat realizatorul emisiunii.

„Pentru Mihai Eminescu satul era imaginea siguranței. Chiar și în poezie se vede asta. De pe deal se vede satul. Cu activitatea lui aceeași de sute de ani, cu oameni care au un rost, cu activități care au o rânduială. Este un sat din imaginația lui și un sat din amintirile lui pentru că Eminescu a copilărit într-un sat, satul Ipotești”, a adăugat Alex Ștefănescu.

Emisiunea se dorește a fi un manifest prin care telespectatorii sunt încurajați să citească poezie și să învețe să se bucure de natură.