Anul 2019 a fost proclamat  „An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română”. Televiziunea Patriarhiei Române, care în 2018, Anul Centenarului, a realizat o serie de documentare și emisiuni dedicate momentului de la 1 Decembrie 1918, continuă seria acestor producții TV. 

Potrivit basilica.ro,  Trinitas TV a lansat recent emisiunea „Pagini despre satul românesc”.

Noua producție media a Televiziunii Patriarhiei Române este realizată de Alex Ștefănescu care dorește să demonstreze cât de valoroasă și emoționantă este literatura română dedicată satului.

Ediția de duminică, 17 februarie, îl are ca subiect central pe Lucian Blaga care spunea că „Veșnicia s-a născut la sat” și va fi difuzată la ora 20:55.

„Am început în mod simbolic cu Eminescu, iar singura poezie a lui Eminescu în care apare un sat este «Sara pe deal». În multe alte poezii ale sale vedem păduri, râuri, acea natură cu care țăranii sunt familiarizați încă din copilărie, dar nu vedem satul propriu zis”, a declarat realizatorul emisiunii.

„Pentru Mihai Eminescu satul era imaginea siguranței. Chiar și în poezie se vede asta. De pe deal se vede satul. Cu activitatea lui aceeași de sute de ani, cu oameni care au un rost, cu activități care au o rânduială. Este un sat din imaginația lui și un sat din amintirile lui pentru că Eminescu a copilărit într-un sat, satul Ipotești”, a adăugat Alex Ștefănescu.

Emisiunea se dorește a fi un manifest prin care telespectatorii sunt încurajați să citească poezie și să învețe să se bucure de natură.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews