ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Atenţie, adăpost de protecţie civilă! Blocurile care au în subsol spaţii ce pot adăposti oameni, în caz de război, trebuie semnalizate cu un asemenea indicator.

Deşi e în vigoare de zece ani, abia acum semnul distinctiv - un triunghi albastru, într-un pătrat portocaliu - a început să apară pe clădiri. În Bucureşti, au fost identificate patru mii de asemenea spaţii, unde se pot adăposti peste 1 milion de oameni. Grav este că aceste spaţii au nevoie de reparaţii, conform stirileprotv.ro.

Semnul indică blocurile care au în subsol adăposturi antiaeriene. Potrivit legii, acest triunghi albastru încadrat într-un pătrat portocaliu trebuie amplasat pe toate spaţiile identificate de protecţia civilă ca fiind utile în caz de bombardament.

În lipsa informaţiilor oficiale, puţini ştiu de existenţa şi utilitatea buncărelor.

Odată rezolvat marcajul, apar alte probleme. Cine amenajează adăpostul, cine îl întreţine şi îi schimba instalaţiile de aerisire vechi? Spre exemplu, un adăpost antiaerian din zona Pantelimon-Iancului are 66 mp, configuraţia unui apartament cu 3 camere, iar acolo pot fi adăpostiţi 100 de oameni.

"Potrivit legislaţiei în vigoare, administratorii şi utilizatorii acestor spaţii sunt cei care trebuie să îşi asigure toate măsurile", a spus Daniel Vasile, ISU. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, numai în Bucureşti sunt 2.545 de adăposturi în subsolurile blocurilor, unde pot fi protejaţi 250 de mii de oameni. Protecţia civilă a mai identificat 1.500 de spaţii şi în parcări subterane. Sunt luate în calcul şi staţiile de metrou, astfel că, în total, peste 1 milion de bucureşteni pot fi adăpostiţi în cazul unui atac aerian.