ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul European a aprobat, marți, înființarea unui Fond European de Apărare începând cu 2019, pentru dezvoltarea capacităților militare ale statelor membre și promovarea independenței strategice a Uniunii Europene, informează AFP. 

Programul, aprobat de europarlamentari în sesiune plenară, este finanțat cu 500 de milioane de euro pentru primul an și este precursorul Fondului European de Apărare (FED) care va avea alocate 13 miliarde de euro în bugetul european multianual pentru 2021-2027. O sumă de 4,1 miliarde de euro va fi destinată cercetării, în timp ce 8,9 miliarde de euro vor fi alocate pentru dezvoltarea capacităților militare.
 
Decizia asupra înființării fondului vine cu doar câteva zile înainte de summit-ul NATO de la Bruxelles, care va avea loc în perioada 11-12 iulie. Mai mult, aceasta apare după ce președintele american, Donald Trump, a trimis scrisori liderilor statelor membre NATO, cerându-le să își majoreze cheltuielile în domeniul apărării. Printre liderii avertizați se numără și state importante ale Uniunii Europene, precum Germania și Belgia.