ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un interviu acordat televiziunii Fox News la Helsinki, după întâlnirea cu omologul său rus Vladimir Putin, președintele american Donald Trump susține că Statele Unite achită 91% din costul securității Europei, informează DPA.

În dialog cu comentatorul politic Sean Hannity, Trump a apreciat că "NATO este minunată, dar ajută Europa mult mai mult decât pe noi". El a mai afirmat că a colectat anul trecut pentru alianța nord-atlantică 41 de miliarde de dolari, iar anul acesta suma ar putea ajunge la 100 de miliarde. Despre întâlnirea cu Vladimir Putin, Trump a afirmat că a îmbunătățit spectaculos relațiile bilaterale: "Cred că azi a fost grozav, dar acum cinci ore era rău de tot". 
 
Cei 29 de membri ai NATO s-au angajat să aloce 2% din PIB pentru cheltuielile lor de apărare, însă până în prezent doar patru au ajuns la acest nivel - Grecia, Estonia, Marea Britanie și Statele Unite - iar alte patru țări- Lituania, Letonia, Polonia și România - vor ajunge la sfârșitul anului. Dezechilibrul îl nemulțumește pe Donald Trump, care consideră anormal ca un membru precum Germania, prima economie europeană, să aloce numai 1,24% din PIB pentru apărare. Situația l-a făcut pe președintele american să aibă în ultimele luni mesaje acide la adresa partenerilor, culminând cu prestația de la recentul summit NATO de la Bruxelles, unde a atacat fățiș Germania și a cerut ferm majorarea cheltuielilor de către ceilalți membri ai Alianței.