ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deutsche Welle anunţă că geniştii din cadrul Grupului operativ al trupelor ruse de menţinere a păcii din Transnistria au început o serie de exerciţii militare, iar Ucraina a trimis soldaţi ai Gărzii Naţionale pentru a asigura securitatea de-a lungul frontierei cu regiunea separatistă moldoveană.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Potrivit presei transnistrene, „geniștii ruși din Transnistria învață să instaleze și să camufleze dispozitive explozive, să construiască fortificații și bariere inginerești și adăposturi pentru personal și echipamente”. .

Ucraina a pus în aplicare noi măsuri de securitate la frontiera cu Transnistria. De la 1 februarie, segmentul de frontieră care leagă Ucraina de regiunea transnistreană controlată de separatiștii pro-ruși (411 km) este păzit nu doar de grăniceri ucraineni, dar și de1000 de soldați experimentați ai Gărzii Naționale, aduși de pe câmpul de luptă din Estul țării.

Presa ucraineană scrie despre un plan prin care Rusia ar urmări preluarea controlului asupra regiunii Odesa, pentru a îngrădi, astfel, accesul Ucrainei la mare – plan ce ar urma să fie implementat inclusiv cu ajutorul militarilor ruși din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

La sfârșitul anului trecut, armata ucraineană a săpat un „șanț de protecție” pe întinsul segmentului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Autoritățile de la Kiev au anunțat că prin aceasta Ucraina încearcă să împiedice accesul tehnicii militare rusești din regiunea transnistreană în eventualitatea în care militarii ruși, dislocați în Transnistria, vor primi ordin să atace din această parte Ucraina.

Mihail Saakaşvili, fost preşedinte al Georgiei, a spus că Vladimir Putin intenţionează să creeze un coridor terestru până în Transnistria şi de aceea va recurge la toate mijloacele, inclusiv la o lovitură de stat militară în Ucraina sau la provocarea unor revolte la Kiev.

“Acum el are un plan - noi capete de pod la Debalţevo (nod strategic ce leagă regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk), apoi crearea unui coridor prin Volnovaha până în Crimeea. Apoi, dacă totul va merge conform planului, va încerca să înainteze spre Odesa, să ajungă în Basarabia (ucraineană), iar, mai apoi, în Transnistria (Republica Moldova). Ca în cele din urmă, să unifice acest coridor”, a afirmat Saakaşvili.