ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, dr. Maria Dorobanţu, a declarat sâmbătă că 40% dintre români suferă de hipertensiune arterială iar cei mai mulţi dintre aceştia nici nu ştiu că au această boală, deci nu se tratează.

“40% dintre români au hipertensiune arterială. Este în media europeană, dar după vârsta de 60 de ani, chiar creşte. E destul de mult. Problema este că e un procent totuşi mare, iar oamenii nu au grijă de ei. Mănâncă prea sărat, nu fac mişcare, sunt, majoritatea supraponderali sau chiar obezi şi o parte dintre ei moştenesc un teren, care predispune la hipertensiune. Este şi această variantă”, a precizat dr. Maria Dorobanţu, prezentă la Congresul de Nefrologie, care se încheie sâmbătă, la Sibiu.

Foarte mulţi români hipertensivi nu ştiu că au această boală, deci nu merg la medic sau, dacă află că sunt bolnavi, iau tratament o scurtă perioadă de timp, potrivit preşedintelui Societăţii Române de Hipertensiune.

“Partea mai proastă este că foarte mulţi nici nu ştiu că au hipertensiune arterială şi nu se tratează sau dacă află că au hipertensiune arterială, se tratează numai o scurtă perioadă de timp, după care, scăzând tensiunea, consideră că s-au vindecat. Nu se vindecă. Această formă de boală, hipertensiunea esenţială, cum se numeşte, este o boală care trebuie tratată permanent, cu mai multe sau mai puţine doctorii. Asta depinde şi dacă oamenii înţeleg să ţină şi un regim alimentar”, arată dr. Maria Dorobanţu, citată de Agerpres.

Riscul de a face hipertensiune este mare în cazul bolnavilor de rinichi şi al diabeticilor.

“Când au şi boală de rinichi, riscul de a face hipertensiune este şi mai mare. Dacă au şi diabet, poate să aibă până la 80 % dintre diabetici, poate să aibă hipertensiune. Problema este că, din păcate, hipertensiunea şi diabetul şi boala de rinichi îşi dau mâna ca să facă complicaţii cerebrale, să facă accidente vasculare, să facă infarct de miocard etc”, spune dr. Maria Dorobanţu.

Hipertensiunea arterială este o boală care îi poate afecta şi pe adolescenţii care nu mănâncă sănătos şi nu fac sport.
Societatea Română de Hipertensiune va organiza un curs de educare a medicilor, asistentelor medicale şi a unui grup de pacienţi, după ce medicii au constat că doar un sfert din pacienţii români diagnosticaţi cu hipertensiune arterială au valori controlate, restul, fie nu iau medicamentele corect, fie nu le iau tot timpul.

Ultimele statistici arată că, în România, 62% din decesele înregistrate sunt cauzate de boala cardiovasculară. Doi din trei români mor de afecţiuni cardiovasculare, dintre care cea mai frecvent întâlnită este hipertensiunea arterială.

La rândul său, dr. Ioan Mircea Coman, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie îi sfătuieşte pe români să mănânce mai sănătos, ceea ce înseamnă 'mai multe legume, mai multe fructe, mai puţine grăsimi şi dulciuri'.

“Nu aş spune că mâncăm cel mai rău din toată Europa. Suntem undeva prin mijlocul clasamentului. Aş recomanda o recent apărută statistică a UE, care are un capitol referitor exact la alimentaţie, la consumul de legume, la consumul de fructe şi există o creştere în această privinţă în România, ceea ce e bine. Faţă de majoritatea ţărilor vecine, procentul de grăsimi, este o idee mai mic, ceea ce iarăşi nu e rău. Dar mai avem multe de făcut: mai multe legume, mai multe fructe, mai puţine grăsimi şi dulciuri”, a declarat  dr. Ioan Mircea Coman.

Principala cauza de deces în România rămâne cea cardiovasculară, astfel că aproximativ 150.000 de români mor anual de boli cardiovasculare, ceea ce reprezintă 60% din totalul deceselor înregistrate, potrivit celei mai recente statistici prezentate de Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie. Mortalitatea prin boala cardiovasculară este în uşoară scădere în toată Europa, susţine dr. Ioan Mircea Coman.