ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a propus omologului său rus Vladimir Putin ca Ankara și Moscova să producă în comun noua generație de sisteme de apărare cu rachete S-500. Propunerea vine după ce Erdogan și Putin declaraseră în aprilie la Ankara că au căzut de acord să accelereze livrarea actualelor sisteme S-400, care este preconizată să înceapă între sfârșitul anului 2019 și începutul lui 2020. Erdogan afirmă că pentru cumpărarea sistemului actual de rachete antiaeriene S-400 Moscova a acordat Ankarei un credit în „termeni foarte acceptabili”. 
 
Achiziția de echipament militar rusesc a stârnit iritare peste ocean, Senatul SUA pregătindu-se să voteze săptămâna viitoare un proiect de lege care cere aplicarea de sancțiuni Turciei. Proiectul susține și că vânzarea și transferul de avioane de vânătoare de generație nouă F-35 în Turcia, așteptate de Ankara în 21 iunie, este blocată până când comisiile Congresului vor pregăti un plan privind înlăturarea țării din programul de co-producție a avioanelor F-35.
 
„Acesta nu este un program administrat doar de SUA. Este un program multinațional și ne așteptăm ca toată lumea să își îndeplinească obligațiile”, afirmă ca reacție Hami Aksoy, purtător de cuvânt al Ministerului turc de Externe, relatează www.epochtimes-romania.com . Președintele Erdogan a răspuns de asemenea la discuțiile legate de blocarea livrării avioanelor F-35, susținând că SUA va fi obligată să livreze avioanele din moment ce Turcia a plătit deja 800 milioane de dolari pentru ele.
 
Jocul tot mai articulat pe care Turcia îl face în interes propriu între cele două puteri este confirmat și de recenta inaugurare a gazoductului TANAP, care va transporta gaz natural azer în Europa, ocolind Rusia. „Țara noastră este acum cu un pas mai aproape de viziunea sa de a deveni un hub de linii energetice regionale datorită TANAP”, susține președintele turc Recep Tayyip Erdogan. În valoare de 7,2 miliarde de euro și o lungime de 1850 de kilometri, gazoductul face parte din Coridorul de Gaz Sudic și se bucură de sprijin politic din partea SUA și UE.