ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turcia l-a împiedicat miercuri pe liderul politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, să ajungă în Armenia pentru a asista la ceremoniile comemorative ale centenarului genocidului armean. Astfel, autorităţile turce au interzis avionului său să survoleze teritoriul turc, informează AFP citat de Agepres.

"Chiar dacă autorizațiile pentru acest zbor fuseseră obținute inițial, autoritățile turce nu au permis survolarea teritoriului lor", afirmă un comunicat al președintelui Republicii Srpska, entitate a sârbilor în Bosnia.

Avionul la bordul căruia se afla Dodik a făcut escală la Burgas, în estul Bulgariei, pentru a aștepta autorizația finală de a survola Turcia, etapă obligatorie înainte de a ajunge în Armenia.

Președintele a așteptat patru ore și jumătate această autorizație, decizând în cele din urmă să se întoarcă în Bosnia, potrivit aceleiași surse.

Armenia marchează vineri 100 de ani de la masacrele care au costat viața un milion și jumătate de armeni sub Imperiul Otoman, în pofida criticilor Turciei, care respinge în continuare termenul de genocid.

Sute de mii de persoane sunt așteptate la Erevan pentru o ceremonie comemorativă la Memorialul dedicat victimelor genocidului armean. Printre invitați figurează președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez, Francois Hollande.

La jumătatea lunii aprilie, Milorad Dodik a remis Parlamentului entității sârbe din Bosnia o declarație prin care recunoștea genocidul armean și care urma să fie adoptată în zilele următoare.

Această inițiativă a fost criticată de liderii politici musulmani din Bosnia pentru care Turcia este unul dintre principalii aliați internaționali.