ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Joi, președintele Autorității Naționale pentru Turism (ANT), Răzvan Filipescu, a declarat, în cadrul deschiderii primului Congres Internațional al Tradițiilor Culinare, că turismul gastronomic ar putea constitui pentru România un brand, alături de mănăstirile din Moldova, Delta Dunării și litoral, conform Agerpres .

"Gastronomia este parte importantă a turismului rural, iar turismul gastronomic este intens promovat la târgurile și festivalurile cu acest specific din Europa. Turismul rural s-a dezvoltat în ultimii ani atât pe plan internațional, cât și în România, datorită valențelor sale speciale, printre care conservarea mediului înconjurător, păstrarea tradițiilor locale, a valorilor culturale, prin participarea la îndeletnicirile gastronomice ale localnicilor", a precizat Răzvan Filipescu.

În perioada 13-16 martie, România organizează primul Congres Internațional al Tradițiilor Culinare, la care participă 36 de țări din Europa, America de Nord, America Latină, Asia și Africa.

De-a lungul celor patru zile, bucătari din țări precum Franța, Israel, Canada, SUA, Mexic, China, Macedonia, Grecia, Azerbaidjan vor trebui să pregătească, pe lângă meniurile tradiționale țărilor pe care le reprezintă, și un meniu specific românesc, România fiind singura țară care aduce o echipă de bucătari militari, care vor lua parte la concursurile desfășurate cu acest prilej.

"Rutele gastronomice devin produse turistice foarte căutate. Acestea constituie un adevărat sistem, o ofertă turistică tematică și complexă. Ruta oferă informații și despre alte obiective turistice din zonă, promovând dezvoltarea economică a acesteia. Conform unui studiu al Organizației Mondiale a Turismului, peste 88% dintre membrii săi consideră că gastronomia este un element strategic în definirea brandului și a imaginii destinației, iar peste 67% susțin că țara lor are propriul brand gastronomic. În ceea ce privește produsele turistice, studiul realizat a arătat că cele mai importante sunt evenimentele gastroeconomice (79%), rutele gastronomice (62%), cursurile și atelierele de gătit (62%), vizitele la piețele și producătorii locali (53%)", a declarat președintele ANT.

Congresul Internațional al Tradițiilor Culinare este organizat de Asociația Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA), în scopul promovării tradiţiei culinare a României.

"Consider că este necesar să avem pârghii de cooperare pentru dezvoltarea și promovarea turismului gastronomic. Și, pentru ca acest lucru să devină posibil, toți actorii care pot contribui la dezvoltarea destinației — producători, fermieri, pescari, bucătari, administrație publică, hoteluri — trebuie să se implice în managementul turismului gastronomic", a subliniat Răzvan Filipescu.