ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Uniunea Europeană încearcă să găsească o strategie pentru a salva armistiţiul muribund din Ucraina, printr-o poziţie fermă în impunerea unor noi sancţiuni şi întinzând totodată o mână lui Vladimir Putin în vederea calmării situaţiei din estul separatist al acestei ţări.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii

La o zi după un summit G20 în care occidentalii l-au criticat dur pe preşedintele rus Vladimir Putin, miniştrii europeni de Externe urmează să decidă extinderea listei persoanelor ale căror averi sunt blocate şi supuse interdicţiei de a intra pe teritoriul Uniunii, informeaza Mediafax.

Sunt vizaţi indivizi din ierarhia separatiştilor proruşi care deţin controlul bastioanelor de la Doneţk şi Lugansk, potrivit mai multor surse diplomatice.

Situaţia în estul Ucrainei, stabilizată oarecum după armistiţiul din septembrie, merge din rău în mai rău după alegerile organizate pe 2 noiembrie în "republicile" separatiste, pe care Rusia le-a recunoscut de facto, condamnată puternic de către comunitatea internaţională.

Între timp, confruntările armate s-au intensificat, iar Kievul a acuzat Rusia că trimite trupe combatante şi material militar ca întăriri rebelilor. NATO şi observatori OSCE mobilizaţi în zonă au confirmat aceste acuzaţii, în timp ce Moscova dezminte insistent. Uniunea a sancţionat deja în mod dur Rusia pentru implicarea în conflict, interzicând unor bănci şi firme din sectoarele Apărării şi petrolului, ca gigantul Rosneft, să se finanţeze în Europa, şi introducând pe o listă numele a 119 de persoane, inclusiv ale unor oficiali ruşi de rang înalt. Aceste măsuri adoptate în iulie au contribuit la punerea în dificultate a economiei ruseşti, dar nu au schimbat atitudinea lui Putin.

În acest context, noua şefă a diplomaţiei europene Federica Mogherini consideră urgentă relansarea dialogului. Ea cere miniştrilor undă verde să facă naveta şi să joace rolul unui "negociator, facilitator" între Kiev şi Moscova. Fără să excludă să se gândească la înăsprirea sancţiunilor în viitor.

Cealaltă criză acută a momentului, în Israel, unde procesul de pace se află într-un punct mort, se află de asemenea pe agenda reuniunii miniştrilor europeni. Anumite state membre, exasperate de colonizare, vor să exercite presiuni asupra Israelului prin etichetarea produselor provenind din colonii. Mogherini, care a efectuat recent vizite la Ierusalim şi Gaza, vrea ca diplomaţia europeană să joace un rol important şi în acest dosar.