ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Uniunea Europeană cere Serbiei să recunoască independenţa Kosovo şi să impună sancţiuni Rusiei, a declarat preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolici, într-un interviu acordat postului sârb de televiziune RTS, citat de Ria Novosti.
Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, a trimis un mesaj foarte clar autorităţilor sârbe în timpul ultimei vizite, efectuată în luna noiembrie la Belgrad: Serbia nu va fi parte a UE până când nu va rezolva problema legată de Kosovo şi Metohija, a spus Nikolici, informează Agerpres.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

"Hahn a spus literalmente: nu vă dorim cu o problemă nerezolvată", a declarat președintele sârb, citat de Ria Novosti. "Din moment ce majoritatea țărilor UE a recunoscut independența Kosovo, Europa nu vă vrea cu problema Kosovo nerezolvată, mi-a spus el

Independenţa Kosovo a fost proclamată unilateral pe 17 februarie 2008 şi acestă stare de fapt a alimentat şi mai mult tensiunile separatiste din ţările europene, inclusiv în regiuni problemă de interes major pentru România, precum Transnistria sau aşa-zisul “Ţinut Secuiesc”. Până acum, statul kosovar a fost recunoscut de peste 80 de ţări din cele 193 membre ale ONU. Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Slovacia, Spania, Grecia, Cipru şi România nu au recunoscut independeţa provinciei sârbeşti Kosovo.

În prezent Kosovo este o regiune populată în proporţie de circa 90 la sută de etnici albanezi (aproximativ 2 milioane). Sârbii kosovari, circa 120.000 de persoane, locuiesc în enclave izolate şi în câteva zone din nord (40.000), aflate la graniţa cu Serbia. Sursa: FrontPress.ro

Serbia nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo, a precizat şeful statului sârb. De asemenea, el a subliniat că, în timpul vizitei sale la Belgrad, comisarul Hahn a vorbit şi despre sancţiunile europene împotriva Rusiei, cărora Serbia încă nu li s-a alăturat.

"Un timp, puteţi să vă mai purtaţi aşa pentru că nu sunteţi ţară membră UE, dar mai târziu abateri de la politica Uniunii Europene nu vor fi acceptate", l-a citat preşedintele Serbiei pe comisarul european.