ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă se confirmă că forţele de ordine au tras cu arme de foc în manifestanţi, Uniunea Europeană ar putea întrerupe relaţiile cu Ucraina, avertizează un vicepreședinte al Parlamentului European, Jacek Protasiewicz.

''Informațiile care vin din Ucraina sunt șocante. În cazul în care va fi confirmat faptul că poliția a deschis focul împotriva manifestanților, relațiile Uniunii Europene cu Ucraina se vor schimba radical. Noi nu mai putem avea relații cu Ucraina ca și înainte'', a afirmat Protasiewicz.

''Dialogul cu Ucraina se află în pericol și poate fi întrerupt astăzi. Sângele pe străzi schimbă totul'', a mai declarat vicepreședintele forului legislativ european.

Aceste avertismente la adresa Ucrainei, care se confruntă de mai mult de două luni cu o mişcare de contestare fără precedent ca urmare a deciziei Kievului de a renunţa la apropierea de UE şi a relua relaţiile cu Rusia,vin după confruntările violente dintre manifestanţi şi forţele de ordine, care au izbucnit miercuri dimineaţă în Kiev şi s-au soldat cu 5 morţi şi 300 de răniţi.

Evenimentele din capitala ucraineană au provocat reacţii dure din partea Uniunii Europene şi a SUA, acestea acuzând puterea din fosta republică sovietică de a fi provocat înmulţirea violenţelor, prin adoptarea, săptămâna trecută, a unor legi care înăspresc sancţiunile împotriva manifestanţilor.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, avertiza în urmă cu o zi că Bruxellesul 'va studia posibile acțiuni și consecințe pentru relațiile Uniunii Europene cu această țară', în timp ce Ambasada americană la Kiev a anunțat că SUA au revocat vizele pentru 'mai mulți cetățeni ai Ucrainei', ca urmare a recurgerii la forță împotriva manifestanților.