Scandalul de spionaj a luat amploare în Germania. Guvernul german a ordonat expulzarea unui oficial al CIA de la Berlin, ca reacție la cele două cazuri de spionaj în favoarea SUA, de către cetățeni germani, transmite bbc.co.uk.

UPDATE Ambasada Statelor Unite în Germania a apreciat joi că este "esenţială" continuarea "cooperării strânse" cu Guvernul german, după ce Berlinul a anunţat expulzarea şefului serviciilor secrete americane în această ţară, relatează AFP, preluat de Mediafax. "Relaţia noastră cu Germania în domeniul securităţii rămâne foarte importantă. Ea asigură protecţia germanilor şi americanilor", a subliniat misiunea. "Ambasada Statelor Unite a văzut informaţii despre cererea germană (adresată) şefului misiunii americane în domeniul informaţiilor din Germania de a părăsi ţara. În mod tradiţional, noi nu comentăm cazurile în domeniul informaţiilor", se arată în comunicat.

Oficialul expulzat ar fi acționat pe post de contact al CIA la Ambasada SUA, susține presa, amintind scandalul de spionaj, dezvăluit în ultimele zile, care a înfuriat Berlinul.

Un tanar german, in varsta de 31 de ani, din cadrul serviciilor germane de informatii, a fost arestat săptămîna trecută, sub suspiciunea de spionaj.

”Reprezentantului serviciilor americane de informatii de la Ambasada SUA i s-a spus că trebuie să părăsească Germania”, a anunțat un oficial din cadrul guvernului de la Berlin.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert, a confirmat că Procuratura Generală anchetează un nou caz. Angajaţi ai Poliţiei Criminale şi ai Parchetului au percheziţionat locuinţa şi biroul din Berlin ale  unuialt suspect, informează surse de securitate citate de mass media germane.

Primele dezvăluiri, apărute vineri, privind un colaborator al serviciilor de informații germane (BND) suspectat că ar fi lucrat pentru CIA au iritat Berlinul, unde există o nemulțumire față Washington după dezvăluitrile lui Edward Snowden, de anul trecut, privind spionajul la scară largă practicat de agenția americană (NSA) și care a vizat, printre altele, și interceptarea telefonului mobil al cancelarului german Angela Merkel.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews