ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Justiţia europeană a anulat joi pentru viciu de procedură înregistrarea mişcării palestiniene Hamas pe lista UE a organizaţiilor teroriste, menţinând însă îngheţarea activelor organizaţiei în Europa, informează AFP şi Reuters.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut Uniunii Europene să reintroducă gruparea militantă islamistă Hamas pe lista sa cu organizaţii teroriste, transmite Reuters. 'Dorim ca UE să pună imediat din nou Hamas pe listă', a afirmat Netanyahu. 'Hamas este o organizaţie teroristă criminală al cărei obiectiv afirmat este de a distruge Israelul', a mai spus premierul Netanyahu.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Instanţa UE a precizat că această anulare 'nu implică nicio apreciere de fond cu privire la problema calificării mişcării Hamas ca grup terorist", transmite Agerpres.

Uniunea Europeană a înscris Hamas pe lista sa neagră în decembrie 2001.

Instanţa din cadrul Curţii europene de justiţie a afirmat că măsurile contestate nu se bazează pe o examinare a acţiunilor Hamas, ci pe acuzaţii provenite din mass-media şi Internet, notează Reuters. Cu toate acestea, instanţa a afirmat că menţine efectele măsurilor pentru a se asigura că orice posibilă viitoare îngheţare a fondurilor va fi eficientă.

Hamas, ”Mişcarea de rezistenţă islamică”, face parte dintr-o grupare internaţională, numită Frăţia Musulmană, care nu recunoaşte statul israelian. Spre deosebire de alte facţiuni ale grupării, Hamas are şi o ramură militară.

Scopul declarat al mişcării este de a înlocui Israelul cu un stat palestinian. Hamas este responsabil pentru un număr considerabil de atentate sinucigaşe cu bombe în Israel, în special la începutul anilor 2000, aspect care cântăreşte greu în actuala criză din Orientul Mjlociu.

La îndemnul Statelor Unite, Autoritatea Palestiniană a organizat alegeri populare în 2006, atât în Cisiordania cât şi în Fâşia Gaza. Hamas a câştigat. Cu toate acestea, gruparea a refuzat în continuare să respecte statul israelian precum şi orice înţelegeri trecute dintre acesta şi Autoritatea Palestiniană. Hamas a fost responsabil pentru un război civil sângeros îndreptat împotriva partidului mai conservator, Fatah, care s-a încheiat printr-o separare a Fâşiei Gaza de Cisiordania. Hamas guvernează în prezent în Fâşia Gaza, independent de Autoritatea Pelestiniană.